2021. június 15

Alig több mint száz új fertőzést jegyeztek az elmúlt napban

Az elmúlt 24 órában 103 új koronavírus-fertőzéses esetet diagnosztizáltak Romániában csaknem 30 ezer teszt eredményének feldolgozása után – közölte kedden a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS). Az új esetekkel 1 079 879-re nőtt a járvány kezdete óta diagnosztizált fertőzöttek száma, 1 044 563 személyt közülük gyógyultnak nyilvánítottak. Az elmúlt 24 órában 17 532 RT-PCR tesztet végeztek el (8526-ot az esetmeghatározás és az orvosi protokoll alapján, 9006-ot pedig kérésre) és 12 101 antigén gyorsteszt eredményét dolgozták fel. Az elmúlt 24 órában 96, koronavírussal diagnosztizált személy haláláról érkezett jelentés. Közülük 86-an korábban hunytak el, de csak most kerültek be az adatbázisba, az egészségügyi minisztérium által elrendelt ellenőrzések nyomán. A 96 személy közül 90 más betegségben is szenvedett. Ezzel 31 957-re emelkedett a koronavírussal összefüggésbe hozható halálesetek száma az országban. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 06.15)

Csak az infláció mértékével nőne 2022. január elsejétől a gyerekpénz

Miközben a képviselőház kormánypárti elnöke, Ludovic Orban múlt héten még arról beszélt, hogy 2022. január elsejétől 20 százalékkal nő a gyermeknevelési támogatás, a képviselőház munkaügyi szakbizottsága kedden elfogadta, hogy a juttatás csak az infláció mértékének megfelelően emelkedjék. A testület módosítások nélkül hagyta jóvá a 2020/123-as sürgősségi kormányrendeletet jóváhagyó jogszabálytervezet szenátusban elfogadott szövegét. A felsőházban tavaly decemberben elfogadott változat azt írja elő, hogy idén csak egy alkalommal, 2021 januárjától nő 20 százalékkal a juttatás, és 2022 januárjától a gyerekpénz automatikusan nő az éves inflációs ráta értékével. Az alsóház munkaügyi bizottságának elnöke, Oana Ţoiu kedden elmondta, a plénum elé terjesztett változat szerint legközelebb 2022. január elsején fog nőni a juttatás az inflációs ráta mértékével. Becslése szerint jövő ez valamivel több mint 10 lejes növekedést jelent majd. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 06.15)

Dan Barna: megvárjuk a Velencei Bizottság állásfoglalását a SIIJ felszámolásával kapcsolatban

A koalíciós pártok megvárják a Velencei Bizottság állásfoglalását, mielőtt elfogadnák a parlamentben az igazságügyben elkövetett esetleges törvénytelenségeket kivizsgáló ügyosztály (SIIJ) felszámolásáról szóló tervezetet – jelentette ki Dan Barna miniszterelnök-helyettes a koalíciós pártok hétfő esti egyeztetése után. Az USR–PLUS társelnöke rámutatott: a SIIJ felszámolása továbbra is a koalíció prioritásai közé tartozik. E téma kapcsán abban állapodtak meg, hogy megvárják a Velencei Bizottság ezzel kapcsolatos jelentését, amelyet június végén vagy július első napjaiban kapnak kézhez, majd – ha szükség lesz rá – rendkívüli ülésszakot hívnak össze, hogy elfogadják a SIIJ megszüntetéséről szóló tervezetet. Dan Barna meggyőződésének adott hangot, hogy sikerülni fog megtalálni a megfelelő megoldást a SIIJ felszámolására. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 06.15)

Ősszel Romániában is elszabadulhat a sokkal fertőzőbb delta variáns

Ősszel újabb hulláma lehet a járványnak, várhatóan Romániában is a sokkal fertőzőbb delta variáns lehet majd a domináns. Valeriu Gheorghiță oltásparancsnok szerint nagyon fontos, hogy a mobil oltócsapatok minél hamarabb minden romániai településre eljussanak. Az országos oltásikampányt koordináló bizottság vezetője rámutatott, a következő egy-másfél hónapban mindenki számára hozzáférhetővé kell tenni a vakcinát, hogy aki be szeretné oltani magát, az megtehesse. Ha az időjárás hidegebbre fordul, újabb megbetegedési hullám lehet Romániában, és valószínűleg az elsőként Indiában megjelent delta variáns lesz a domináns. Ez a vírusvariáns 50 százalékkal fertőzőbb, mint az eredeti, vuhani koronavírus. Tanulmányok szerint egy fertőzött 5 személyt fertőzhet meg, nem 2-3-at, mint korábban, magyarázta Gheorghiță. Hozzátette, az oltás védelmet nyújt a delta variánssal szemben is. Ezért feltétlenül fel kell pörgetni az oltásikampányt, a mobil oltócsapatoknak július végéig minden településre el kell jutniuk, hogy mindenki beolthassa magát, aki ezt szeretné. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 06.15)

Andrei Demény