2021. június 16

Klaus Iohannis államelnök Észtországba látogat

Klaus Iohannis államelnök szerdán és csütörtökön Észtországban tesz látogatást. Az Elnöki Hivatal közlése szerint, Klaus Iohannis magas rangú észt tisztségviselőkkel folytat megbeszélést a kétoldalú és a gazdasági kapcsolatok konszolidálásáról, a digitalizációról, a járvány leküzdéséről, az Európai Unió jövöjéről, az Európai Helyreállítási Tervről, a zöld átmenetről és a Keleti Partnerségról. A találkozó napirendjén szereplő további téma a román-észt együttműködés a NATO keretén belül, a Fekete-tengeri és a Balti-tengeri térség biztonsága. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.16)

A parlament megvonta a bizalmat Renate Weber ombudsmantól

A jogi bizottságok szenátorai és képviselői elfogadták a Nép ügyvédjének tisztségéból való felmentéséről szóló javaslatot. A viták feszültek voltak a parlamenti bizottságban, kemény szóváltás volt a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Szociáldemokrata Párt (PSD) között. Az ülés végén a PSD és az AUR (Románok Egyesüléséért Szövetség) honatyái távoztak a teremből anélkül, hogy szavaztak volna, ezáltal juttatva kifejezésre elégedetlenségüket a vita lezajlása miatt. A kétkamarás román parlament együttes ülése elutasította Renate Weber ombudsman tevékenységi beszámolóját. A jelentést a Parlament plénuma elé terjesztették. A parlament szerda délután 247 szavazattal és 32 ellenszavazattal elfogadta Renate Weber felmentését a Nép ügyvédje tisztségből. A PSD bejelentette, hogy megfellebbezi az alkotmánybíróságon a szavazatot, mivel véleménye szerint semmi ok nincs a Nép ügyvédjének felmentésére. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.16)

A járványhelyzet pozitiv alakulása lehetővé teszi több korház visszatérését a sajátos tevékenységre

A járványhelyzet pozitiv alakulása lehetővé teszi több korház visszatérését a sajátos tevékenységre, nyílatkozta a román közszolgálati rádiónak Ioana Stăncel orvos, egészségügyi szakértő. „Arra számítunk, hogy a harmadik negyedév elejéig, közepéig jelentősen csökken a koronavirusos betegek száma, de főleg a korházi kezelésre szorultak száma és így a korházak visszatérhetnek eredeti hívatásukhoz”, fűzte hozzá Ioana Stăncel.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.16)

A lakosság oltás iránti érdeklődése érezhetően csökkent az utóbbi időben

A román hatóságok felhivták a figyelmet, hogy a hideg idő beálltával megtörténhet, hogy a járvány negyedik hullámával szembesülünk. A koronavírus indiai mutációja – amely Delta néven is ismert – a leginkább fertőző virus a főbb mutációk közül. Ennek ellenére a lakosság oltás iránti érdeklődése érezhetően megcsappant a utóbbi időben és emiatt Románia vakcina-többlettel rendelkezik és kénytelen volt kérni egyes szállitmányok felfüggesztését. Mostanig mindössze 60%-át használták el a Románia rendelkezésére bocsátott mintegy 15 millió adag vakcinából. Ugyancsak az érdeklődés csökkenése miatt zárnak be egyes oltási központot is és az itt dolgozó személyzetből mobil oltási csapatokat alkotnak, amelyek kimennek vidéki teepülésekre és kisebb városokba a lakosság koronavirus elleni beoltása érdekében.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.16)

Gănciulescu Rozália