Finalizarea proiectului Centralei nucleare de la Belene din Bulgaria va costa între 8 şi 9,5 miliarde de euro

Pentru finalizarea celor două unităţi ale Centralei nucleare de la Belene vor fi necesare între 8 şi 9,5 miliarde de euro, conform evaluărilor companiei Bulatom. Până acum, s-au cheltuit aproximativ 1,5 miliarde de euro pentru proiect.
Bulatom estimează că această investiţie va fi amortizată în circa 15 ani de la punerea în funcţiune a unităţilor, iar preţul energiei electrice furnizate de centrală poate fi mai mic decât preţurile de la bursă.
Potrivit calculelor Bulatom, dacă cele două blocuri ale Centralei de la Belene vor fi încărcate complet, vor putea produce aproximativ 16 milioane MWh de energie electrică pe an. Energia electrică va costa cel puţin 60 de euro MWh, pentru ca fluxul financiar anual către Centrala nucleară de la Belene să fie în jur de 960 de milioane de euro, iar investiţia să fie plătită în 14-15 ani.
În prezent, preţul la bursă al energiei electrice este de 55 de euro MWh, iar în 2028 – 2029, se preconizează că acest preţ va depăşi 60 de euro MWh. Acest lucru înseamnă că centrala va putea funcţiona pe piaţa bursieră, potrivit Bulatom.
Compania bulgară consideră că proiectul Belene este fezabil din punct de vedere economic, deoarece unităţile pot funcţiona cel puţin încă 45 de ani după ce investiţia se amortizează.(www.bnr.bg – 16 iunie)/ddaniela/cpodea