Interesul populației pentru vaccinare a scăzut simțitor în ultima perioadă

Autoritățiile atrag atenția că odată cu venirea sezonului rece, în România este foarte posibil să ne confruntăm cu un al patrulea val al pandemiei de coronavirus. În acest caz varianta indiană a virusului, denumită și varianta Delta, cea mai contagioasă dintre toate, ar urma să devină dominantă.

În ciuda iminenţei unui alt patrulea val, interesul populației pentru vaccinare a scăzut simțitor în ultima perioadă, astfel că România are acum un surplus de doze și a fost obligată să ceară suspendarea livrării unor loturi.

Din cele aproape 15 milioane de doze primite, au fost folosite doar 60% și există pericolul ca serul să expire. Tot din cauza interesului scăzut pentru vaccinare unele centre de imunizare vor fi închise iar personalul acestora va forma echipe mobile de vaccinare care să meargă în localitățile rurale și în orașele mici pentru a imuniza populația.

Reporter: Andrei Șerban – Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a anunțat că astăzi Direcțiile de Sănătate Publică și Prefecturile vor primi listele cu localitățile din mediul rural unde trebuie să meargă echipele mobile de vaccinare. Aceste localități vor fi arondate centrelor de vaccinare fixe din orașe, a mai spus Valeriu Gheorghiță:

Valeriu Gheorghiță: Noi transmitem către fiecare Direcție de Sănătate Publică și Prefectură localitățile; ele vor fi arondate centrelor de vaccinare fixe și fiecare centru de vaccinare fix va avea ca obiectiv asigurarea de echipe mobile în fiecare localitate care va fi arondată acestui centru. Este important ca într-o perioadă de circa o lună, o lună și jumătate să asigurăm trecerea prin fiecare localitate în parte.

Reporter: Valeriu Gheorghiță a mai anunțat că 11 centre de vaccinare din șase județe și-au sistat temporar activitatea și în alte 127 programul de lucru a fost redus. Decizie urmărește eficientizarea activității centrelor de vaccinare, după ce săptămâna trecută un raport intern a arătat că 45% dintre centrele de vaccinare funcționează la jumătate din capacitatea lor sau chiar mai puțin.#HUN/cpodea/gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 16 iunie