2021. június 17.

Július 20-ig igényelhetők mezőgazdasági támogatások üvegházi zöldségtermesztésre

A szerdai kormányülésen elfogadott új támogatási rendszer értelmében a gazdák paprika, paradicsom, uborka és padlizsán termesztésére kaphatnak pénzt. A kérvényeket a Mezőgazdasági Kifizetési Ügynökség (APIA) megyei kirendeltségeihez kell benyújtani, a terményeket pedig november másodika és december másodika között kell értékesíteni. A támogatás maximális értéke 1000 négyzetméterenkénti parcellára 2000 euró. A támogatásra szánt költségvetés összege 150.000 lej.

Ugyancsak a szerdai kormányülésen döntöttek arról, hogy támogatásban részesülnek azok a gazdák is, akik olyan fűszernövényeket termesztenek mint a bazsalikom, borsikafű, koriander, édeskömény és mustár. Ezekre – növényféléktől függően – hektáronként 100-tól 2600 euróig terjedő összeget fizetnek. (Radio Romania Actualităţi)

A bűnügyi vizsgálat idejére házi őrizetbe kerül a fővárosi Victor Babeş Intézet két alkalmazottja, akiket gondatlanságból elkövetett emberöléssel vádolnak

A Bukaresti 3-as számú kerület bírósága tegnap rendelte el a 30 napra szóló intézkedést. Mint ismeretes áprilisban tűz ütött ki a kórház intenzív terápiás osztályán, amelyik három ember életét követelte. A bíróság elutasította az ügyészség kérését, hogy előzetes letartóztatásba helyezzék az intézmény műszaki osztályának vezetőjét és egyik szerelőjét. A házi őrizet mellett a bíróság azt is elrendelte, hogy a szóban forgó két személy nem beszélhet a tűzesetben megsérültekkel, a tanúkkal és az ügyben kirendelt szakértőkkel. Az ítélet nem jogerős. (RADOR Hírügynökség)

Nő a tőzsdei befektetők száma

A Bukaresti Értéktőzsde (BVB) közlése szerint az elmúlt negyedévben 5000 személlyel nőtt a tőzsdei játékosok száma. Adrian Tănase, a tőzsde igazgatója elmondta, hogy ez 8%-os növekedést jelent, de egyébként „minden fronton” pozitív fejleményekről számolhat be. A Bukaresti Értéktőzsdén több mint 70.000 befektetőt jegyeznek, az utóbbi évben pedig a növekedés közel 30%-os volt. (Radio Romania Actualităţi)

Útjavítás az A 1-es autópályán

A Temesvári Regionális Útügyi Igazgatóság közlése szerint sürgősségi útjavítás kezdődött ma az autópályán Lugos környékén. Ennek következtében a sztrádát Temesvár – Lugos irányban Belence falu közelében, a 467-es kilométernél lezárták és a forgalmat a 6-os számú főútra terelték. A munkálatok 12 órát tartanak, az elterelés pedig a nagytopolyi közúti csomópontnál történik. (RADOR Hírügynökség)

Országos szinten 19.000 betöltetlen munkahely szerepel a Foglalkoztatottsági Ügynökség (ANOFM) nyilvántartásában

Ez enyhe emelkedést jelent az elmúlt hónapi adatokhoz képest. A legnagyobb hiány kereskedelmi alkalmazottakból, szakképesítés nélküli szerelőkből és őrző-védő feladatokat ellátó ügynökökből van. Egyébként a legtöbb betöltetlen állásra – mintegy 7500-ra – szakképesítés nélküli, az általános iskola alsó vagy felső tagozatát elvégzett jelentkezőket várnak. Több mint 5.200 munkahelyet ajánlanak szakiskolai képesítéssel rendelkezőknek és mindössze közel 1.250-et felsőfokú végzettséggel rendelkezőknek.

Az ANOFM ugyanakkor arról is tájékoztat, hogy az EURES hálózat keretében hozzávetőleg 140 munkahelyet tudnak biztosítani az Európai Gazdasági Térségben. A legtöbb munkahely Norvégiában várja a jelentkezőket olyan területeken, mint fogszabályozó, masszőr, szakács, vagy homártenyésztő. Hollandiában 20 eperszedőre van igény, míg Németországban 17 alkalmazottat keresnek (növénytermesztőt, gépkocsivezetőt, lakatost, vagy villanyszerelőt) (Radio Romania Actualităţi)

Székely Ervin, RADOR