Parlamentul urmează să numească miercuri un nou Avocat al Poporului

Realizator: Un nou Avocat al Poporului urmează să fie numit de Parlament miercurea viitoare, potrivit calendarului stabilit astăzi de conducerea legislativului. Președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, a confirmat că una dintre propunerile discutate în cadrul coaliției este fostul procuror Fabian Gyula, susținut de UDMR.

Ludovic Orban: Ca urmare a hotărârii Parlamentului de ieri, prin care doamna Renate Weber a fost revocată din funcția de Avocat al Poporului, poziția a devenit vacantă și Parlamentul are obligația legală de a proceda la desemnarea unui nou Avocat al Poporului. Va fi un singur candidat susținut de coaliţie.

Realizator: Nemulțumiți de modul în care Avocatul Poporului, Renate Weber, a fost revocată din funcție, social-democrații au sesizat astăzi Curtea Constituțională asupra procedurii.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu: Avocatul Poporului are activitatea de a monitoriza puterea să nu calce libertățile cetățenești și drepturile noastre, ale tuturor. Un Avocat al Poporului nu are în atribuții să laude un Guvern, dimpotrivă. Să vii tu, putere, Guvern, să aduci acuze Avocatului Poporului că te-a monitorizat și a spus unde ai încălcat legea în ceea ce privește drepturile și libertățile cetățenești, mi se pare pur și simplu sfidător într-o țară europeană. Mai mult, o să ne adresăm și Comisiei Europene pentru că este inadmisibil așa ceva./geftene/schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 17 iunie