Brexit: pierderi uriaşe pentru firmele britanice

Potrivit comunicatului dat publicităţii vineri de către organizaţia producătorilor de alimente şi băuturi din Marea Britanie (FDF) în primul trimestru al anului volumul exportului acestor produse din Marea Britanie către ţările Uniunii Europene s-a redus aproape la jumătate – transmite Agenţia de ştiri MTI. Cifrele prezentate de organizaţia profesională sunt alarmante şi nici estimările autorităţilor nu sunt liniştitoare, însă guvernul este încrezător că este vorba doar despre probleme trecătoare.

La data de 31 ianuarie Regatul Unit a părăsit Uniunea Europeană. După Brexit a urmat o perioadă de tranziţie de 11 luni, în care regulile privind comerţul cu UE practic nu s-au schimbat, dar această perioadă s-a încheiat la data de 31 decembrie. În acel moment calitatea Marii Britanii de membru pe piaţa unică şi în uniunea vamală a comunităţii europene a fost desfiinţată.

Potrivit statisticii efectuate de FDF, în primele trei luni ale anului volumul exportului produselor alimentare şi a băuturilor din Regatul Unit către UE a scăzut cu 47% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Exportul către Irlanda a scăzut cu mai mult de două treimi. Pe pieţele din Germania, Spania şi Italia în perioada analizată nu au ajuns nici jumătate din cantitatea obişnuită astfel de mărfuri. Dintre produsele alimentare şi băuturile care din punctul de vedere al mărimii valorii lor se aflau pe primele 10 locuri, scăderea este semnificativă. Astfel exportul de whisky către Uniunea Europeană s-a redus cu 32,3%, al ciocolatei cu 36,9%, al produselor lactate cu mai mult de 90%, al brânzeturilor cu mai mult de două treimi.

Şi importul din UE a scăzut cu 10%, dar o scădere mai semnificativă s-a constatat doar la legume (13,9%), la vinuri (20%), la fructe (15,7). Potrivit studiului făcut de FDF, acum 55% din exportul de alimente şi băuturi merge către ţări nemembre ale UE. Cererea faţă de produsele de calitate britanice a crescut în special în Asia de Est. Astfel exportul acestui sector în China a crescut cu 28,2%, în Japonia cu 6,2%, în Coreea de Sud cu 18,5%. Producătorii britanici de alimente şi băuturi au pierdut în primul trimestru al anului aproximativ două miliarde de lire sterline (11,49 miliarde de lei) – a declarat Dominic Goudie, directorul pentru comerţ exterior al organizaţiei profesionale amintite. Acesta a apreciat că dimensiunea pierderii este de a dreptul catastrofală, şi arată foarte clar la ce trebuie să se aştepte producătorii britanici din cauza noilor piedici care se ridică în faţa comerţului cu statele din Uniunea Europeană. Specialistul a făcut referire la introducerea unor noi formulare de către UE pentru declaraţii vamale.

Scopul principal al perioadei de tranziţie a fost asigurarea pentru politicieni a unui interval de timp suficient pentru a negocia un acord pentru reglementarea raporturilor comerciale dintre Marea Britanie şi Uniunea Europeană. Dar acest scop – după foarte multe runde de negocieri eşuate – a fost obținut doar în ultima clipă, la sfârşitul anului trecut. Principalul element al documentului care are 1246 de pagini este liberalizarea completă a comerţului, ceea ce înseamnă eliminarea taxelor vamale şi a restricţiilor cantitative a importurilor şi exporturilor între Marea Britanie şi ţările UE.

Doar că acest acord nu elimină obligaţiile administrative care îngreunează activitatea comercianţilor britanici. Este vorba despre completarea declaraţiilor vamale şi prezentarea adeverinţelor de provenienţă a mărfurilor. Toate aceste documente sunt verificate la punctele de trecerea a frontierelor. Această birocraţie înseamnă pierdere de timp şi bani pentru exportatori.

Conform datelor Oficiului Naţional de Statistică (ONS) din Marea Britanie, de exemplu timpul mediu necesar ca produsele din peşte şi fructe de mare să ajungă din Scoţia în Franţa este de trei zile. Înainte de Brexit transportul acestor produse dura doar o zi.

Potrivit estimării făcute de Oficiul Vămilor şi al Impozitelor (HMRC) din Regatul Unit, completarea declaraţiilor vamale le costă anual 15 miliarde de lire sterline (86,16 miliarde de lei) pe cele 245 de firme britanice care se ocupă cu export.

Aşa cum am scris, până acum Brexit nu a adus pentru britanici decât pescari revoltaţi, carne de porc stricată la cozile de la vamă, rafturi goale și întărirea tendinţelor separatiste din Scoţia şi Irlanda de Nord. Toate acestea arată dimensiunea reală economică şi politică a Brexitului. Deşi specialiştii au prevăzut aceste probleme cu mai mulţi ani înainte de ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, întreprinzătorii, cetăţenii britanici şi chiar şi presa, acum sunt stupefiaţi. Guvernul lui Boris Johnson este însă optimist şi declară că toate aceste probleme sunt trecătoare şi lucrurile în curând vor reveni la normal.

Székely Ervin, RADOR