2021. június 23

Az államelnök kihirdette a nyugdíjra jogosító szolgálati időmegvásárlására vonatkozó törvényt

Klaus Iohannis államelnök kihirdette a nyugdíjra jogosító szolgálati idő megvásárlására vonatkozó törvényt. A jogszabály meghatározza a törvényes keretet azon személyek számára, akik nem rendelkeznek a teljes nyugdijellátáshoz szükséges évekkel, illetve a résznyugdijhoz szükséges minimális szolgálati idővel, de most befizethetik a hiányzó időszaknak megfelelő nyugdijjárulékot az országos bruttó minimálbérnek megfelelően. Az érdekeltek maximum hat évet vásárolhatnak meg  a nyugdíjkorhatár elérése előtt. E társadalombiztosítási járulék 2023. augusztus 31-ig egyből kifizethető vagy havi részletben.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.23)

A szenátus jóvágyta az uniós digitális COVID-igazolványok bevezetésére vonatkozó európai javaslatokat

A szenátus jóvágyta az uniós digitális COVID-igazolványok bevezetésére vonatkozó európai javaslatokat. Két határozatot fogadtak el a koronavirus-világjárvány idején a szabad mozgás megkönnyítése érdekében az oltásra, tesztelésre és gyógyultságra vonatkozó interoperábilis igazolványok (uniós COVID 19-igazolvány) kibocsátásának, ellenőrzésének és elfogadásának keretéről.  A Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) szenátorai az európai javaslatok ellen szavaztak, továbbra is fenntartva, hogy a COVID-igazolvany diszkriminatív jellegű. Sorin Bumb liberális szenátor szerint nincs szó megkülönböztetésről, hiszen a COVID-útlevél szavatolja a románok utazási jogát. Diszkriminációról más értelemben beszélhetünk, abban az esetben, ha nem rendelkezünk ezzel az útlevéllel nem közekedhetünk szabadon az Európai Unióban, hangsúlyozta a liberális szenátor. Az oltási bizonyítvány három összetevőből áll: igazolja, hogy a jogosultat beoltották, tesztelték egy másik uniós tagállamban való utazás céljából, illetve, hogy meggyógyúlt, amennyiben átesett a betegségen. A szabályokat a pandémia végén felfüggesztik és újból alkalamzzák, amemnyiben újabb világvárvány üti fel a fejét. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.23)

A szociáldemokrata honatyák benyújtották a  Cîţu-kormány elleni bizalmatlansági inditványt

A parlament szerdán megkezdi az új nép ügyvédje kinevezésére vonatkozó eljárásokat. A többségi koalició által támogatott, RMDSZ által javasolt jelöltet, Fábián Gyula személyében, a jogi szakbizottságok hallgatják meg, a két parlamenti kamara vezetőségének ülése után. A Szociáldemokrata Párt (PSD) nem tett javaslatot e tisztség betöltésére, miután megfellebbezte az alkotmánybiróságon Renate Weber leváltását. A szociáldemokraták benyújtottak azonban egy bizalmatlansági indiványt, anelyben azzal vádolják a kormányt, hogy tönkretette a gazdaságot és hogy a románok sorsa egyre nehezebb. A parlament vezetőségének kell kijelölnie egy menetrendet a PSD által szerda reggel benyújtott bizalmatlansági inditvány megvitatására és megszavazására. Szerdán valószinüleg sor kerül a parlamenti plénumon a dokumentum felolvasására és a jövő héten bocsátják majd szavazat alá. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.23)

Klaus Iohannis részt vesz az Európai Tanács brüsszeli ülésén

Klaus Iohannis államelnök csütörtökön és pénteken részt vesz az Európai Tanács brüsszeli ülésén, amelyen terítékre kerül az Európai Unió gazdsági helyreállítási folyamata, a migráció kezelése és az Oroszországgal fenntartott kapcsolat. A román államelnök részt vesz a bővített euróövezeti (Euro) csúcstalálkozón is, amelyen megvitatják az euróövezet előtt álló kihivásokat, valamint a bankunió és a tőkepiaci unió terén elért eredményeket. Az állami vezetők António Guterres NATO-főtitkárral is találkoznak. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.23)

Gănciulescu Rozália – RADOR