Dosar de presă – Digital News Report 2021

FJSC este, al cincilea an consecutiv, partenerul Institutului Reuters pentru Studierea Jurnalismului de la Universitatea din Oxford, în cel mai mare studiu din lume, multianual, despre consumul de informație și opinie al audiențelor digitale (atât pentru media tradiționale, cât și pentru online). Miercuri, 23 iunie, de la ora 10, Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării organizează, într-un eveniment sprijinit de PressHub, o lansare virtuală a #DNR21. Este a zecea ediție a celebrului studiu Digital News Report și a cincea ediție care cuprinde date despre piața de media din România.
Lansarea Digital News Report pentru România și dezbaterea pe marginea rezultatelor studiului pot fi urmărite pe pagina de Facebook a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării (https://www.facebook.com/fjsc20/), în crossposting cu pagina PressHub (https://www.facebook.com/PressHubRomania/) și cu pagina Universității din București (https://www.facebook.com/unibuc.ro).
Rezultatele acestei ediții aniversare a Digital News Report au fost prezentate de prof. univ. dr. Raluca Radu (coordonatorul echipei DNR pentru România), lector univ. dr. Antonia Matei, lector univ. dr. Manuela Preoteasa și lector univ. dr. Emilia Șercan. Fondatorul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, profesor emerit Mihai Coman, a fost moderatorul evenimentului de lansare a Digital News Report 2021.
În acest an, DNR înseamnă:
🔴 46 de piețe de media, inclusiv România
🔴 peste 92 000 de intervievați
🔴 evoluția publicurilor digitale, la nivel global, în ultimii 10 ani
🔴 evoluția din ultimii cinci ani, pentru România
🔴 o analiză în adâncime a efectelor pandemiei asupra consumului de media și asupra celor mai importante branduri de media online și offline de la noi
🔴 o discuție bazată pe date de cercetare solide despre trendurile globale ale audiențelor digitale de informație și opinie.

De asemenea, în acest an, DNR cuprinde date suplimentare despre 🔴 jurnalismul făcut în tihnă (așa cum este jurnalismul de investigație și jurnalismul narativ) și despre  🔴 subiectele de interes pentru publicul local.
Digital News Report
Studiul (http://www.digitalnewsreport.org/) este coordonat de Institutul Reuters de la Universitatea din Oxford și compară consumul de media în mai multe țări, de la Japonia la Statele Unite ale Americii. Anul acesta, datele colectate în ianuarie-februarie 2021 sunt disponibile pe site-ul proiectului, într-un format interactiv.
Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București
FJSC este prima facultate de jurnalism înființată după 1989, fiind recunoscută pe plan național și internațional, drept un spațiu al formării profesionale, pentru domeniul științe ale comunicării, la cele mai înalte standarde. Universitatea din București este prima universitate din țară, din punctul de vedere al formării și al cercetării la nivel academic, așa cum indică exercițiile de clasificare instituțională ale Ministerului Educației. FJSC este partener Digital News Report pentru România, iar prof. univ. dr. Raluca Radu, Directorul Departamentului de Jurnalism, este raportor pentru România din 2017.
PressHub
Inițiat de Freedom House România, PressHub.ro este o platformă de exprimare liberă a ziariștilor din presa centrală și locală, ziariști care aleg să se pună în serviciul public, promovând excelența în jurnalism. Membrii rețelei pot fi găsiți aici.
O zi liniștită,
Raluca Radu