Premiul Daphne Caruana Galizia pentru jurnalism – apel la candidaturi

-Premiu anual acordat pentru a recompensa jurnalismul de calitate excepțională care promovează sau apără valorile de bază ale Uniunii Europene

-Câștigătorul este ales de un juriu independent format din reprezentanți ai presei și ai societății civile

-Premiu în valoare de 20 000 EUR

-Ceremonia de decernare a premiului va avea loc la mijlocul lunii octombrie, într-o zi apropiată de data la care se comemorează asasinarea jurnalistei Daphne Caruana Galizia

Pe 22 iunie, Parlamentul European a lansat oficial apelul la candidaturi pentru Premiul Daphne Caruana Galizia pentru jurnalism și site-ul aferent.

Premiul va recompensa anual jurnalismul de calitate excepțională care promovează sau apără principiile și valorile de bază ale Uniunii Europene. Printre acestea sunt demnitatea umană, libertatea, democrația, egalitatea, statul de drept și drepturile omului.

Pot candida jurnaliști profesioniști și echipe formate din jurnaliști profesioniști de orice naționalitate. Candidatura trebuie să cuprindă lucrări aprofundate, publicate sau difuzate de entități mass-media cu sediul într-unul dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene.

Câștigătorul va fi ales de un juriu independent format din reprezentanți ai presei și ai societății civile din cele 27 de state membre ale Uniunii și din reprezentanți ai principalelor asociații europene de jurnalism. Ceremonia de decernare va avea loc anual în jurul datei de 16 octombrie, data la care a fost asasinată Daphne Caruana Galizia. În 2021, ceremonia de decernare a premiului va avea loc joi, 14 octombrie, la sediul Parlamentului European.

Premiul și suma aferentă de 20 000 EUR demonstrează sprijinul ferm acordat de Parlamentul European pentru jurnalismul de investigație și importanța unei prese libere. Într-o rezoluție adoptată în mai 2018, eurodeputații au cerut țărilor Uniunii să pună la dispoziție fonduri publice adecvate și să promoveze o mass-media pluralistă, independentă și liberă.

Jurnaliștii își pot transmite articolul sau articolele doar online, pe site-ul www.DaphneJournalismPrize.eu.

Cine a fost Daphne Caruana Galizia?

Daphne Caruana Galizia a fost autoare de blog, jurnalistă și activistă anticorupție. Ea a realizat reportaje ample despre corupție, spălarea de bani, crima organizată, vânzarea cetățeniei și legăturile guvernului maltez cu Panama Papers. A fost hărțuită și amenințată, iar apoi a fost asasinată prin explozia unei mașini-capcană pe 16 octombrie 2017. Reacția publicului la ancheta desfășurată de autorități a condus la demisia prim-ministrului Joseph Muscat. În 2019, eurodeputații au criticat modul deficient în care s-a realizat ancheta și au cerut Comisiei Europene să ia măsuri.