Proiecţia specială a documentarului  „#newTogether – gânduri despre un nou Împreună”

Și se deschide un nou capitol! Pe 22 iunie,  filmul documentar „#newTogether – gânduri despre un nou Împreună” a avut prima sa proiecţie specială pentru actorii din diplomaţia culturală, invitați de onoare și media în eleganta ambianță a Teatrul Odeon din București. Evenimentul a fost organizat de Ambasada Austriei la Bucureşti, Forumul Cultural Austriac Bucureşti si Teatrul Odeon.

La baza acestui film se află mărturiile a 60 de artişti din Austria şi din România pe care Forumul Cultural Austriac București i-a invitat, în timpul perioadei de carantină instituite după declararea pandemiei de COVID-19 în Europa, să reflecteze la propriul lor viitor artistic, precum și la modul în care arta lor și comunitățile se pot transforma în timpul şi după finalul crizei sanitare. Având în vedere succesul repurtat de aceste mărturii pe paginile Forumului Cultural Austriac şi Radio România Cultural, echipa FCA București a decis să încredințeze binecunoscutei şi apreciatei regizoare românce de teatru şi de film, Carmen Lidia Vidu, producția unui documentar de amploare, plecând de la materialele video ale artiștilor participanţi.

„Fragilitatea noastră, vulnerabilitatea, frica au devenit o limbă universală pe care am vorbit-o cu toții în 2020, pe timp de pandemie de Covid-19. Cu o abordare sinceră şi deschisă, documentarul #newTogether este o formă de dialog în izolare”, a spus regizoarea filmului Carmen Lidia Vidu.

„Mulți dintre artiști au propuneri extrem de creative: unii actori au reinterpretat special rolul unui personaj jucat recent, un scriitor a creat un video format doar din semne şi aşa mai departe. Faptul că mulți dintre artiștii originari din România, dar stabiliți în Austria, au răspuns cu plăcere la această inițiativă este încă o dovadă că dialogul intercultural între Austria și România este foarte activ”, a explicat doamna Isabel Rauscher, ambasadorul Austriei la Bucureşti.

„Considerăm că acest film este un fel de „carte de vizită” nu doar pentru întregul program #newTogether, care se va desfăşura timp de mai mulţi ani şi care vizează intensificarea dialogului cultural între cele două ţări, ci și pentru activitatea Forumului Cultural Austriac în general”, a adăugat Thomas Kloiber, directorul Forumului.

La rândul său, domnul Steven van Groningen, Preşedinte Director General al Raiffeisen Bank România, care a acordat sprijinul său realizării acestui documentar, a subliniat importanţa noilor soluţii creative în expresia artistică, o înnoire impulsionată de pandemie.

Evenimentul de la Teatrul Odeon s-a desfăşurat în prezenţa unei părţi dintre artiștii români participanți la proiect – Suzana Dan, Andrei Măjeri, Marius Olteanu, Dan Pleşa, Vava  Ştefănescu, István Teglás, Răzvan Cosmin Ţupa, Carmen Lidia Vidu, Elena Vlădareanu, Mihai Zgondoiu, Cristina Baciu (editoare a filmului și realizatoare a animației 2D). Alături de ei s-au aflat oaspeţi de seamă din domeniile cultural, social şi economic.

Premiera oficială a documentarului „#newTogether – gânduri despre un nou Împreună” va avea loc în cadrul Astra Film Festival 2021, ce se va desfăşura la Sibiu între 5 şi 12 septembrie.

Programul de anvergură #newTogether va fi derulat de Forumul Cultural Austriac Bucureşti între 2021 şi 2023, în contextul pregătirilor pentru Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii. Creat la iniţiativa artistei vizuale și expertei austriece în drepturile fundamentale, Beate Winkler, acest proiect de artă şi dialog social, este realizat cu sprijinul Ministerului austriac al Afacerilor Europene şi Internaţionale. El se doreşte un hub de idei cu implementare concretă şi va propune expoziţii, ateliere, conferinţe, dezbateri, performance-uri, proiecții de film etc. despre modurile în care societăţile austriacă, românească şi europeană, în general, se transformă în contextul noilor provocări internaționale.

Filmul documentar #newTogether – gânduri despre un nou Împreună

Proiect produs de Forumul Cultural Austriac Bucureşti

Concept – Thomas Kloiber / Andrei Popov

Regia – Carmen-Lidia Vidu

Editor – Cristina Baciu

Un proiect susţinut de Raiffeisen Bank România

#newTogether proiect & documentar – https://www.newtogether.ro/filmul-documentar/

#newTogether teaser – https://youtu.be/y33QYxXoZJQ

#newTogether podcast – https://soundcloud.com/user-175473398/podcast-newtogether-viitorul-inseamna-dialog-episodul-1-de-vorba-cu-un-ecran (RO)

Credite foto – © Miluţă Flueraş/FCA

Parteneri media – Radio România Cultural, Agerpres, Observator Cultural, RFI România, Allgemeine Deutsche Zeitung für Rumänien, Agenţia Rador,  Radio Bukarest, Zile şi Nopţi, Bookhub.ro, Revista Zeppelin, Modernism.ro, Revista culturală Leviathan, Spotmedia.ro, Munteanu recomandă, Verbs describe us, Urban Things

Pentru contacte de presă şi programări de interviuri, vă rugăm să luați legătura cu Andrei Popov, responsabilul pentru relaţia cu presa al Forumului Cultural Austriac (Andrei.POPOV@bmeia.gv.at ; 0723.17.47.96)