În stațiunea Straja, din Munții Vâlcan, are loc Nedeia Sânzienelor

Realizator: În stațiunea Straja, din Munții Vâlcan, are loc joi Nedeia Sânzienelor, atestată documentar cu secole în urmă. Tot aici se desfășoară și un concurs de călărie la care participă localnici din toată Valea Jiului. Are detalii corespondentul RRA în județul Hunedoara, Ilie Pintea.
Reporter: După ce anul trecut nu a mai avut loc din cauza pandemiei, Nedeia Sânzienelor va aduna joi sute de localnici în stațiunea Straja din Munții Vâlcan, unde Emil Părău, unul dintre promotorii turismului în regiune, a reluat această tradiție cu aproape 20 de ani în urmă. Punctul culminant al serbării câmpenești este concursul de cai, la care iau parte momârlani din toată Valea Jiului.
Emil Părău: E o tradiţie de sute de ani și era păcat să fi întreruptă. Dacă anul trecut s-au strâns numai câțiva momârlani la stână, anul ăsta va fi din nou distracție, va fi muzică. Tot cei care vor veni se vor simți bine la Straja. Cu concursul de cai se începe. Participă călăreți din toată Valea Jiului, bineînțeles trebuie să fie îmbrăcaţi în haine tradiționale. Telegondola va funcționa. Cei care doresc urcă cu telegondola, dacă nu, drumul este bun și ne așteptăm să fie oameni foarte mulți în această zi, cu toate că e în timpul săptămânii. După Nedeia Sânzienelor din Straja, cel mai important eveniment de felul acesta va avea loc în Parâng de ziua Sfintei Maria, pentru că toate sărbătorile momârlanilor sunt în strânsă legătură cu calendarul bisericii./rpatulea/ilapadat

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (24 iunie)