Revista presei internaţionale – 24 iunie 2021

La cinci ani după ce Marea Britanie a votat pentru părăsirea Uniunii Europene, procesul Brexit este departe de a se fi încheiat, urmând ani de negocieri istovitoare între Bruxelles și Londra, scrie Euronews. Însă, dacă Marea Britanie s-ar răzgândi, majoritatea europenilor ar primi-o cu bucurie înapoi în UE, spaniolii fiind cei mai entuziaști, iar francezii cei mai reticenți, precizează Euronews. Totuși, perspectiva pare extrem de puțin probabilă, un sondaj YouGov din martie constând că doar 35% dintre britanici au o viziune foarte sau oarecum favorabilă asupra UE, în timp ce 50% au o opinie foarte sau oarecum nefavorabilă, completează Euronews. La cinci ani de la referendum, Marea Britanie este divizată, iar impactul Brexit-ului nu a fost încă resimțit, deoarece britanicii au fost prea acaparaţi, ca și restul lumii, de pandemia de Covid, scrie Le Point. Care este bilanțul actual al Brexit-ului? întreabă The Guardian și răspunde: două comunități slăbite, cea britanică și cea europeană, și relații iritate între ele, adică pierderi pentru toată lumea. Consecințele economice și politice negative ale Brexit-ului au fost ascunse de impactul sanitar, dar unele încep să se se întrezărească din ceața pandemiei de Covid, cu exporturi reduse și o influență internațională diminuată, continuă ziarul britanic. Pe de altă parte, dacă UE dorește o poziție geopolitică, pentru a se putea opune unei superputeri emergente precum China, atunci plecarea unui mare stat membru cu active financiare, diplomatice, militare și alte active, ca Regatul Unit, este o mare pierdere, subliniază The Guardian.

Tensiune în Marea Neagră, în urma unui incident între nave rusești și un distrugător britanic, semnalează presa internațională. Rusia a informat că a tras focuri de avertisment contra distrugătorului britanic HMS Defender, acuzând nava că a intrat în apele teritoriale ruseşti din Marea Neagră, detaliază Le Figaro. Incidentul a marcat prima dată de la Războiul Rece când Moscova a folosit muniție de război pentru a descuraja o navă a NATO, ceea ce reflectă o creștere a tensiunilor între Rusia și Occident, observă Stars and Stripes. Regatul Unit a respins afirmațiile Rusiei, surse din sectorul britanic al Apărării comentând că rușii fac exerciții și teste în zonă, iar Armata rusă a aprobat trecerea vasului HMS Defender și a altor vase care navighează în zonă, cerând ca ele să își anunțe prezența anticipat, scrie The Guardian. La rândul său, Ministerul rus al Apărării s-a adresat părţii britanice cu solicitarea de a investiga acțiunile distrugătorului său în Marea Neagră și a calificat acţiunile navei Marinei Britanice ca fiind o încălcare a Convenţiei ONU, notează Ria Novosti. Vorbind înainte de incident, generalul Valeri Gherasimov, șeful Statului Major General al forțelor armate ruse, a criticat aspru desfășurarea unor nave de război ale NATO în apropierea apelor rusești, afirmând că acest lucru creează condiții prealabile pentru incidente și nu ajută la calmarea tensiunilor din sfera militară, menționază ABC News și amintește că, la începutul acestui an, Rusia și-a întărit trupele în apropierea frontierei cu Ucraina. Avantajele desfășurărilor britanice în Marea Neagră sunt considerabile, trimițând, în primul rând, un mesaj robust Rusiei, potrivit căruia Marea Neagră este deschisă, și nu rezervată Moscovei pentru a permite sau nega accesul în aceste ape după capriciul său, analizează Defence Journal. În plus, desfășurările britanice arată un nivel puternic de sprijin față de Ucraina și ajută la întărirea vulnerabilului flanc sudic al NATO, în fața creșterii activității submarinelor rusești, notează Defence Journal. În lumina acestor evoluții, Marea Britanie ar trebui să caute să includă regiunea Mării Negre ca prioritate geostrategică, conchide publicația militară britanică.

În privința pandemiei de Covid, Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor, ECDC, a solicitat intensificarea ritmului de vaccinare în Europa, deoarece se estimează că varianta Delta extrem de transmisibilă a Covid va reprezenta 90% din cazurile din statele membre, până la sfârșitul lunii august, scrie The Guardian. Cele mai recente date ale ECDC sugerează că 33,9% dintre adulții din UE sunt complet vaccinați și cel puțin 57,1% au primit prima doză, reține ziarul britanic. În același timp, un nou raport al Europol relevă modul în care extremiștii au încercat să exploateze pandemia de Covid-19 pentru a-și răspândi mesajele radicale și propaganda în UE, informează EUObserver. În 2020, în UE au avut loc în total 57 de atacuri teroriste finalizate, eșuate sau dejucate, în Austria, Belgia, Franța, Germania, Italia și Spania, în urma cărora 21 de persoane au murit și cel puțin 54 au fost rănite, precizează EUObserver și adaugă că victimele par să fi fost alese la întâmplare, dar din motive ideologice.

Cristina Zaharia, RADOR