Senatul pregătește clarificări în legătură cu revocarea din funcție a Avocatului Poporului

Realizator: Senatul pregătește clarificări în legătură cu revocarea din funcție a Avocatului Poporului, la solicitarea Comisiei de la Veneția. Președintele Senatului, Anca Dragu, a declarat că a primit o scrisoare de la Comisie prin care se cer lămuriri suplimentare în acest sens, dar susţine că documentul nu ar critica decizia.
Anca Dragu: De fapt, Comisia spune că are informații că va fi demis Avocatul Poporului și cere explicații. Am trimis deja către Comisia juridică din Senat solicitare pentru răspuns pentru Comisia de la Veneția. Este trimisă către Reprezentanța Permanentă a României la Strasbourg, este transmisă către mai multe persoane.
Realizator: Liderul deputaților PSD Alfred Simonis le-a reproşat președinților celor două Camere ale Parlamentului că ar fi trebuit să întârzie declanşarea procedurii de numire a unui nou Avocat al Poporului, până când s-ar fi transmis clarificările solicitate de Comisia de la Veneţia. În plus, el spune că ar fi trebuit să se aștepte și decizia Curții Constituționale, sesizate tot de PSD după revocarea Renatei Weber.
Alfred Simonis: Scrisoarea spune foarte clar care sunt motivele pentru care un avocat al poporului poate fi demis și cere lămuriri suplimentare, un punct de vedere cu privire la care au fost elementele de încălcare a Constituției și care au fost motivele pentru care Avocatul Poporului a fost revocat înainte de termen. Este foarte grav, pe de o parte, faptul că ne-a fost ascuns un astfel de document, pe de altă parte că nu se ține cont de un astfel de document și ar fi trebuit întârziată declanșarea procedurii de numire a unui avocat al poporului până nu trimitem răspuns la Comisia de la Veneția și până nu avem decizia Curții.
Realizator: Între timp, parlamentarii din comisiile juridice au dat miercuri raport favorabil numirii lui Fábián Gyula în funcţia de Avocat al Poporului. El a fost singurul candidat susţinut de coaliţia majoritară.#HUN./rpatulea/ilapadat

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (24 iunie)