2021. június 25/

Klaus Iohannis államelnök Pedro Sánchez spanyol miniszterelnökkel találkozott az Európai Tanács ülése előtt

Pénteken fejeződik be az Európai Unió vezetőinek két napos brüsszeli találkozója. A csúcsösszejövetel második napján az uniós vezetők a koronavirus-járvány okozta gazdasági következmények enyhitésére létrehozott, mintegy 700 milliárd euró értékű európai helyreállitási alapról, valamint a július 1-től érvénybe lépő zöld COVID-igazolványról  folytatnak megbeszélést. Az Európai Tanács ülése előtt Klaus Iohannis államelnök Pedro Sánchez spanyol miniszterelnökkel találkozott. A megbeszélések középpontjában a két ország közötti stratégiai partnerség elmélyitéséért tett politikai vállalás megerősitése állt, annál inkább, hogy az idén kerül sor a román-spanyol diplomáciai kapcsolatok felvételének 140-ik évfordulójára. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.25)

A kormány aktiv magatartásra helyezkedik a romániai befektetések vonzása érdekében

A kormány aktiv magatartásra helyezkedik a romániai befektetések vonzása édekében és egy stabil adóplitikával, valamint jó minőségű infrastruktútával próbálja meggyőzni az üzletembereket, hangsúlyozta ismételten Florin Cîţu miniszterelnök a román-német kereskedelmi és iparkamara által szervezett gazdasági konferencián. Mint hozzáfűzte, „az adók szintje nem módosul, mig kölcsönök kimondottan befektetésekre igényelhetőek, hiszent ezek segítették hazánk gazdaságát a tavalyi sokkok leküzdésében”. A kormányfő a német üzletembereknek azt is elmondta, hogy „nem módosulnak a jétékszabályok, de ha mégis módositásokat kell eszközölni, ezeket előzőleg megbeszélik az üzleti szféra képviselőivel.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.25)

Titus Corlățean szenátor állásfoglalásra irányuló indítvány kezdeményezett az ukrajnai kisebbségek anyanyelvű oktatásának helyzete miatt

Az ukrajnai román kisebbség anyanyelvű oktatáshoz való hozzáférése fokozatosan romlott az utóbbi időben. A Stasbourgban székelő Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének rendes ülésszakán Titus Corlățean szenátor állásfoglalásra irányuló indítvány kezdeményezett az ukrajnai kisebbségek anyanyelvű oktatáshoz való hozzáférésnek romlása miatt. A kezdeményzéshez csatlakozott Viorel Badea szenátor, valamint Ana Maria Gavrilă, Dumitrina Mitrea și Andy Lucian Cristea kéviselők , a közgyűlés román parlamenti delegációnak tagjai, illetve Svájc, Franciaország, Németország, Hollandia, Olaszország, Spanyolország, Lettország, Magyarország, Szerbia, Albánia és San Marino képviselői. „A kijevi kormányzás által az ukrajnai oktatással kapcsolatosan meghozott számos döntés rövid, és hosszú távú károkat okozott az anyanyelvű oktatási rendszerben. Mi több, Ukrajna őshonos népeiről szóló törvénytervezetből világosan kiderül, hogy az itt élő román kisebbség nem tartozik ebbe a kategóriába, ezért a román államnak mielőbb kell intézkednie. Itt az ideje, hogy közbelépjünk és ilyen meggondolásból nyújtottam be az emlitett határozati javaslatot az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésén”, magyarázta Titus Corlățean szenátor.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.25)

Időközi helyhatósági választások lesznek Romániában

Románia 35 településén rendeznek időközi helyhatósági választást vasárnap, miután a tavaly megválasztott elöljárók haláleset, összeférhetetlenség, börtönbüntetés vagy más tisztségbe történt kinevezésük miatt nem láthatják már el hivatalukat. Az önkormányzati választások után kevesebb mint egy évvel polgármester nélkül maradt hat város és 29 község. A székelyföldi Uzon községben, például, azért kell megismételni a polgármester-választást, mert az RMDSZ színeiben kétharmados többséggel tavaly újraválasztott Ráduly István polgármestert időközben Kovászna megye prefektusává nevezték ki. A megüresedett tisztségre az RMDSZ Bordás Enikő közgazdászt, az önkormányzat gazdasági igazgatóját jelölte. A 35 településen a szavazást vasárnap 7 és 21 óra között tartják.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.25)

Gănciulescu Rozália