Bulgaria nu va permite să fie exercitate presiuni externe asupra sa privind negocierile UE cu Macedonia de Nord

Preşedintele bulgar, Rumen Radev, a declarat, la Bruxelles, că Bulgaria nu va permite să fie exercitate presiuni externe asupra sa privind negocierile UE cu Macedonia de Nord
Şeful statului bulgar a adăugat că, în ultima lună, parteneri europeni au exercitat presiuni „incredibile” asupra Sofiei, pentru a demara negocierile în timpul reuniunii Consiliului European, care a început joi, la Bruxelles.
„Bulgaria insistă asupra garanţiilor fiabile pentru rezultate durabile şi ireversibile în relaţiile bilaterale. Nu vom permite să ni se forţeze mâna prin lobby, presiuni media şi politice. Nu putem ignora discriminarea cetăţenilor în ţara vecină doar pentru faptul că se autoidentifică drept bulgari. Nu putem spune ‘da’ înainte de a fi convinşi că statul vecin nu îşi va construi identitatea pe furtul istoriei bulgare”, a subliniat Radev.
Preşedintele bulgar a precizat că a purtat numeroase discuţii cu reprezentanţi ai instituţiilor europene şi statelor membre, care au înțeles că reproşurile formulate la adresa Bulgariei sunt nefondate.
„Bulgaria are o poziţie clară în ceea ce priveşte găsirea unei soluţii a problemei şi doreşte garanţii fiabile pentru rezultate durabile şi ireversibile în relaţiile bilaterale. Este timpul să ieşim din diplomaţia familiară în faţa camerelor şi să ne concentrăm asupra soluţiilor pragmatice”, a subliniat Radev.(www.bnr.bg – 25 iunie)/ddaniela/sdm2