Incidente electorale în mai multe localităţi

Realizator: Poliţiştii au constatat 22 de incidente electorale în mai multe localităţi, unde vor avea loc duminică alegeri parţiale pentru primari. De la începutul campaniei electorale au fost aplicate mai multe sancţiuni pentru infracţiuni, precum coruperea alegătorilor în valoare totală de aproape 16 mii de lei. Purtătorul de cuvânt al MI, Monica Dajbog, a menţionat şi sancţiunile care se pot aplica în cazul încălcării legii la scrutinul de peste două zile:
Monica Dajbog: Oferirea sau darea de bani, bunuri sau alte foloase, în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit candidat se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi. Persoana care votează fără a avea acest drept sau cu un act de indentitate nul ori fals sau cu un buletin de vot fals se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea exrecitării unor drepturi. Aceeaşi pedeapsă va primi şi persoana care votează de două sau de mai multe ori sau introduce în urnă mai multe buletine de vot decât are dreptul. Conducerea MI a solicitat efectivelor mobilizate la alegerile de duminică să acţioneze cu profesionalism şi responsabilitate, iar sesizările de incidente electorale să fie soluţionate cu imparţialitate indiferent de opţiunile politice ale persoanelor implicate.
Realizator: Monica Dajbog a amintit şi că persoanele care participă la alegerile de duminică au obligaţia de a respecta măsurile de protecţie sanitară, precum purtarea măştii de protecţie, dezinfectarea mâinilor la intrarea în secţia de vot şi păstrarea distanţei fizice./lcoman/ilapadat

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 25 iunie)