Fundația „Viața fără hipertensiune” a lansat un nou studiu

Hipertensiunea arterială este responsabilă pentru 60% din decesele înregistrate în România din cauza complicațiilor cardiovasculare pe care le determină. În context, Fundația „Viața fără hipertensiune” a lansat un nou studiu, care își propune să facă o estimare corectă a numărului de oameni care au această afecțiune, pentru ca ulterior să le propună autorităților direcțiile în care să acționeze.

Studiul se desfășoară până pe 20 iulie. Unități mobile dotate cu aparatura necesară merg în 14 localități din întreaga țară. La această evaluare sunt invitați doar cei care au participat la studiul precedent. Până în prezent, au fost examinate 1.000 de persoane, a declarat președintele Fundației „Viața fără hipertensiune”, profesor doctor Maria Dorobanțu.

Maria Dorobanțu: Se fac analize de laborator, totul gratuit pentru participanți, se fac electrocardiograme, ecocardiografii și încă niște analize puțintel mai sofisticate, o evaluare hemodinamică, plus doppler carotidian. Toate aceste investigații evident nu se pot face într-o singură zi, ci trebuie făcute două vizite, una când se face şi un chestionar, care este foarte complex, separate de 4 zile./cpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 26 iunie