Viktor Orbán – Maghiarii îi consideră pe sloveni prieteni şi fraţi creştini

Maghiarii îi consideră pe sloveni prieteni şi fraţi creştini şi sunt bucuroşi că îi au ca vecini – a declarat, vineri seara, premierul ungar Viktor Orbán la Ljubljana, la sărbătorirea a 30-a aniversări a statalităţii Sloveniei, precum şi a preluării de către Slovenia, de la începutul lunii iulie, a preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene.

Premierul ungar a transmis slovenilor salutările şi preţuirea poporului maghiar. „Când venim în Slovenia, vedem o ţară frumoasă. Dacă deschidem cartea de istorie a Sloveniei, citim destinul unui popor milenar. Cu 30 de ani în urmă, dumneavoastră v-aţi câştigat independenţa şi libertatea cu o imensă prezenţă de spirit şi un imens curaj, aproape fără arme. Toată lumea a înţeles că Slovenia este patria celor bravi, care şi-au revendicat propria ţară” – a subliniat premierul. Viktor Orbán a adăugat că maghiarii înţeleg ce înseamnă să lupţi împotriva unei forţe superioare. Măreţia unei naţiuni este determinată de tradiţia, de sufletul şi de mândria ei – a subliniat Viktor Orbán.

„Noi vedem munca, creativitatea şi forţa spirituală echilibrată prin care aţi făcut din Slovenia o ţară cu o reuşită şi spectaculoasă” – a adăugat premierul. Viktor Orbán a mai spus: „pentru noi, maghiarii, şi pentru Ungaria este cu atât mai bine, cu cât vecinul nostru este mai puternic, mai bogat şi mai fericit”. Premierul ungar a evidenţiat că o astfel de ţară, un astfel de vecin creşte şi valoarea Ungariei. „Suntem mândri de prietenia dumneavoastră. Ungaria îşi exprimă respectul faţă de poporul Sloveniei şi conducătorii ei curajoşi. Dumnezeu să binecuvânteze Slovenia!” – şi-a încheiat discursul prim-ministrul ungar.

La ceremonia de stat organizată vineri seara în piaţa Republicii din Ljubljana au luat cuvântul preşedintele sloven Borut Pahor şi premierul Janez Janąa, dar şi oaspeţi străini, printre care Viktor Orbán, Charles Michel, preşedintele Consiliului European, cancelarul austriac Sebastian Kurz, premierul croat Andrej Plenković şi ministrul de externe italian, Luigi di Maio. Cu 30 de ani în urmă, la 25 iunie 1991, Slovenia şi Croaţia şi-au declarat independenţa, ceea ce a dus la un război în interiorul Iugoslaviei de atunci, declanşând dezmembrarea acesteia./ademeny/cpodea

MTI – 26 iunie