2021. június 29

Nő az áram ára

Legalábbis azon fogyasztók számára, akik eddig nem a szabadpiacról választott szolgáltatókkal kötöttek szerződést. Ezt Nagy-Bege Zoltán, az Országos Energiaár-szabályozó Hatóság (ANRE) alelnöke mondta egy tegnapi konferencián. A tisztségviselő szerint az áremelkedés 3 és 13 százalék közötti lehet, ugyanakkor hozzátette, hogy június végéig a fogyasztók közel fele állt át az állami szolgáltatóról a szabadpiacon jelen lévő áramszolgáltató cégek valamelyikéhez.

„2021 első öt hónapjában körülbelül 1,3 millió fogyasztó kötött szabadpiaci szerződést, így ezek aránya (a 2021. január elseje előtti szerződésekkel együtt) eléri a 48%-ot. Ha azt nézzük, hogy egy hónapban átlagosan 200-250 ezer új szerződés születik, akkor most június végén már kijelenthetjük, hogy a fogyasztók több mint fele átállt a szabadpiaci körülményekre” – mutatott rá a szakértő.

Idén január elsejétől megtörtént a romániai áramszolgáltató piac teljes liberalizálása, tehát a fogyasztók többé már nem kérhetik az ANRE-tól, hogy hatósági árat állapítson meg a villamos-energiára. (Radio România Actualităţi)

Ma kifüggesztették az országos képességfelmérő vizsga első eredményeit

Az eredmények ellen óvással lehet élni. Ezeket ma 16.00 és 19.00 óra között, illetve holnap 8.00 és 12.00 óra között nyújthatják be azok, akik elégedetlenek a vizsgaeredményeikkel. A végleges eredményeket július 4-én függesztik ki. Július 24-én hozzák nyilvánosságra a jelöltek középiskolák közötti számítógépes elosztásának eredményét. Ugyancsak aznap az általános iskolák nyilvánosságra hozzák betöltetlen helyeiket. A képességfelmérő vizsgára kapott osztályzat 80%-ban meghatározza az V-VIII osztályos tanulók eredményét, amelynek alapján középiskolát választhatnak. A szóban forgó értékhez 20%-ban járul hozzá az általános iskola felső ciklusában elért osztályzat átlaga. (RADOR Hírügynökség)

A parlament ma vitatja meg a Florin Cîţu által vezetett kormány elleni bizalmatlansági indítványt

Ez az ellenzék első ilyen kezdeményezése a tavaly decemberi választások után létrejött kormánnyal szemben. A dokumentumot a Szociáldemokrata Párt (PSD) nyújtotta be. A kezdeményezők elmondták, hogy minden parlamenti párt képviselőivel folytattak megbeszéléseket és többen is elégedetlenek a jelenlegi végrehajtó hatalommal.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) politikusai úgy nyilatkoztak, hogy jelen lesznek ugyan a vitán, de nem szavaznak. Ezzel szemben a Mentsétek meg Romániát Szövetség és a PLUS nevű párt (USR-PLUS) képviselői azt mondták, hogy részt vesznek a szavazáson és a kezdeményezés ellen voksolnak. A Románok Egységéért Szövetség bár nem teljesen elégedett a bizalmatlansági indítvány szövegével, megszavazza azt, mert úgy vélik, hogy a Cîţu-kormánynak mennie kell – tájékoztatta a hallgatókat Alina Stănuţă, a közszolgálati rádió riportere.

A szociáldemokraták által megfogalmazott indítvány bírálja a kormány oktatási, egészségügyi és gazdasági politikáját. Radu Oprea, a PSD szóvivője elmondta, hogy a bizalmatlansági indítvány szövegével egyetértenek a szakszervezetek is és egyeztettek valamennyi politikai párt képviselőjével. (RADOR Hírügynökség)

Ma a választott szaktantárgy-vizsgával folytatódik az érettségi

A szaktárca közlése szerint mintegy 130.000 diákot várnak a vizsgára. Tegnap a román nyelv és irodalom vizsgát tartották meg, amelyre különleges körülmények között került sor. Minden egyes vizsgaközpontban egészségügyi ellátást lehetővé tevő ellátó egységeket állítottak fel. A vizsgákon hangrögzítőt és videokamerákat használtak és egészségügyi védőfelszereléseket is biztosítottak. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin, RADOR