La Iaşi se deschide Muzeul de Istorie a Pogromului

Realizator: La Iaşi, se deschide marţi Muzeul de Istorie a Pogromului în clădirea fostei Chesturi. Inaugurarea face parte din programul comemorativ organizat în judeţul Iaşi de Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”. Acţiunile au scopul de a aduce un omagiu victimelor şi de a păstra vie în conştiinţa publică memoria evenimentelor din iunie 1941. Coordonatoarea expoziţiei muzeului, Elisabeth Ungureanu:
Elisabeth Ungureanu: Expoziţia am dorit să fie una interactivă, ea fiind structurată pe masacrul din oraş şi trenurile morţii. Am folosit foarte mult imagini de arhivă, dar şi nişte multitache-uri, am gândit şi un segment care să reprezinte ceea ce s-a întâmplat şi drama evreilor care au fost ucişi în Popricani, cele două gropi comune din pădurea Vulturi, comuna Popricani şi am adus parte din obiectele pe care le-am găsit în aceste gropi comune. Inaugurarea va fi urmată de un concert al Corului Filarmonicii Moldova Iaşi şi de prezentarea noului muzeu.
Realizator: Pogromul de la Iaşi de la finalul lui iunie 1941 a fost unul dintre cele mai violente din istoria evreilor din România, iniţiat de Ion Antonescu, secondat de autorităţile publice locale împotriva cetăţenilor de etnie evreiască. În timpul Pogromului de la Iaşi au fost ucişi peste 13 mii de evrei./lcoman/pvelisar

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 29 iunie)