Proiectul de ordonanţă privind certificatul digital COVID urmează să se discute la guvern

Realizator: Reprezentanţii guvernului se reunesc marţi în şedinţă, iar unul dintre subiectele aflate pe ordinea de zi se referă la certificatul digital COVID. Cei care doresc să călătorească în ţările UE vor putea descărca acest document din prima zi a lunii viitoare. Petruţa Obrejan relatează:
Reporter: Trei categorii de persoane, şi anume cele vaccinate împotriva COVID-19, cele care au trecut recent prin boală şi cele care au un test PCR negativ vor putea descărca de pe platforma intitulată certificatcovid.gov.ro, dezvoltată de STS, cerificatul digital european, despre care secretarul de stat Andrei Baciu spunea că va facilita trecerea la punctele de frontieră începând cu 1 iulie. Însă trebuie să ştiţi că nu toate certificatele digitale vor avea aceeaşi valabilitate. Astfel, în cazul unei persoane testate, ceritficatul expiră în 24 de ore, dacă a făcut un test antigen rapid şi, respectiv în 72 de ore, dacă testul este unul PCR. Certificatul va avea o valabilitate de şase luni pentru cei care dovedesc că au trecut prin boală şi de un an de zile pentru cei vaccinaţi:
Andrei Baciu: Pe această platformă vom intra, ne vom face un cont cu adresă de e-mail, unde vom primi un link, tocmai pentru a putea verifica că suntem cine declarăm că suntem. Accesăm acel link şi o să ne ducă către platforma respectivă, de unde o să putem să descărcăm certificatul, care va fi valid pentru noi pe un una dintre situaţiile… O să fie câteva date de autentificare, evident, pentru că trebuie să ne asigurăm că cine introduce şi cine solicită un certificat în numele unei persoane este realmente persoana care îl şi primeşte. Vom putea să-l ridicăm în format /…/, pe hârtie, documentul respectiv, care conţine şi codul QR şi care, de fapt, se scanează la punctul de trecere a frontierei. Este un lucru foarte simplu, cum facem şi cu biletul de avion.
Reporter: Persoanele care nu au acces la Internet vor putea obţine acest certificat cu ajutorul medicilor de familie sau al direcţiilor de sănătate publică din judeţele de care aparţin. Ioana Mihăilă, ministrul sănătăţii, spune că proiectul de ordonanţă are toate avizele şi va fi aprobat marţi./lcoman#HUN/ilapadat

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (29 iunie)