Secretarul american de stat, Antony Blinken, le-a cerut aliaților Statelor Unite să își repatrieze cetățenii arestați în străinătate

Secretarul american de stat, Antony Blinken, le-a cerut aliaților Statelor Unite să își repatrieze cetățenii arestați în străinătate, după ce au luptat alături de gruparea teroristă Stat Islamic. El a făcut acest apel la Roma, unde miniştrii Coaliţiei Împotriva Grupării Stat Islamic s-au reunit pentru prima dată în format fizic, din februarie 2019.

Reporter: Elena Postelnicu – Gruparea Statului Islamic continuă să fie o amenințare și, din acest motiv, angajamentul Italiei este maxim, a comentat la Roma ministru de externe Luigi Di Maio, în cadrul conferinței de presă comune cu secretarul de stat american Antony Blinken.

În acest sens, Di Maio a solicitat formarea unui nou grup de lucru pentru a face față amenințării tot mai mari a Statului Islamic în Africa. La rândul său, Antony Blinken le-a cerut aliaților Statelor Unite ale Americii să repatrieze cetățenii lor arestați în străinătate, după ce au luptat alături de gruparea Statului Islamic, spunând că nu pot fi reținuţi pe termen nelimitat în Siria.

Totodată, secretarul de stat american a lăudat Italia, una dintre puținele țări din Europa de Vest care a repatriat deja acești combatanți și a reamintit și de eforturile națiunilor din Asia Centrală, precum Kazahstanul, despre care a spus că au readus în țară 600 luptători și membri ai familiei lor, plasându-i în programe de reabilitare./cpodea/schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 28 iunie