2021. június 30

A TAROM román légitársaság 20%-al csökkenti alkalmazottjainak fizetését

A TAROM román légitársaság az alkalmazottak munkaprogramját öt óráról négyre csökkenti, ami a fizetések 20%-os leszorítását eredményezi. Az 1.400 alkalmazottat érintő intézkedést július elsejétől helyezik hatályba és az év végéig lesz érvényes, közölték a román közszolgálati rádió tudósítójával hívatalos források. A légitársaság vezetősége a TAROM pénzügyi helyzete miatt hozta meg e kényszerintézkedést. A koronavirus-járvány miatt a társaság nagy veszteségeket könyvelt el, mivel csökkentenie kellett a járatok számát. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 06.30)

A kormányülésen három sürgösségi rendelet-tervezetet vitatnak meg

A kormány a héten már a második ülését tartja három sürgösségi rendelet-tervezet megvitatása végett. Az egyik tervezet a rendőrstátuszt meghatározó törvény módosítására, a másik a betegszabadságok megadásának feltételeire, mig a harmadik az állami nyugdíjakra vonatkozó intézkedésekre utal.(RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 06.30)

Renate Weber ismét elfoglalhatja ombudsmani tisztségét

Renate Weber ismét elfoglalhatja ombudsmani tisztségét, azt követően, hogy az Alkotmánybíróság helyet adott a Szociáldemokrat Párt (PSD) szenátusi és képviselőházi frakciója által benyújtott óvásnak és egyhangúlag úgy döntött, hogy a Nép Ügyvédje tisztségből való visszahívása alkotmányellenes. Az Alkotmánybíróság megjegyzi, hogy döntésének Hívatalos Közlönyben való közlése után Renate Weber folytathatja megbízását, amelyre a parlament 2019-ben hatalamazta fel.(RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 06.30)

A jászvásári progrom áldozataira emlékezik a parlament

A parlament első alkalommal tart szerdán, 14 órától ünnepi ülést az 1941-es jászvásári progrom áldozatainak emlékére. Az emlékezetpolitika népszerűsítésével, az antiszemitizmus és az idegengyűlölet elleni küzdelemmel megbízott különleges kormányképviselő, Alexandru Muraru, libárlis országgyűlési képviselő kijelentette, hogy e kezdeményezés révén a törvényhozás, mint minden polgár képviselő testülete, erős üzenetet óhajt továbbítani a progrom áldozatai szenvedéseinek és a túlélők elismerése érdekében. Az 1941 júniusi eseményekre való emlékezés különleges mozzanat a múlt elismerésének és vállalásának perspektívájában, hangsúlyozta Alexandru Muraru, a parlamenthez intézett levelében. Az ünnepi ülésen beszédet mond Klaus Iohannis államelnök, a két parlamenti kamara elnökei, Anca Dragu és Ludovic Orban, Florin Cîţu miniszterelnök, a parlamenti frakciók vezetői, Izrael bukaresti nagykövete, Németország antiszemitizmus elleni és zsidó életért szövetségi felügyelője, valamint a jászvásári pogrom egyik túlélője. Meghívottként részt vesz több kormánytag, valamint a Bukarestben akkreditált diplomáciai testület képviselői, az Ortodox Egyház pátriárkája, a többi vallási felekezet vezetői és a Romániai Zsidó Közösségek Szövetségének képviselői.(RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 06.30)

Továbbra is hivatalban marad a Florin Cîțu vezette jobbközép kormány

Továbbra is hivatalban marad a Florin Cîțu vezette jobbközép kormány, miután a parlament elutasította a Szociáldemokrata Párt (PSD) által a kabinet ellen benyújtott első bizalmatlansági inditványt. Az inditványt csak a kezdeményezők és a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) képviselői szavazták meg, ami pedig a koaliciós pártok képviselőit illeti, ők jelen voltak az ülésteremben, de nem szavaztak. Így, a bizalmatlansági inditványt 201 honatya szavazta meg, mig a PSD-nek 234 szavazatra lett volna szüksége a kormány menesztéséhez. Marcel Ciolacu PSD-elnök szerint a sok milliárdos kölcsönből egy banit sem forditott a kormlny a gyermekekre, nyugdijasokra és a magánszférára. „Ebből semit nem kaptak a románok. Semmit nem kapott a mezőgazdaság, az oktatás és az egészségügy. Szisztematikusan elpusztították az oltási kampány bizalmának és hitelességének minden nyomát”, mondotta Ciolacu a kormány eddigi tevékenységéről. Válaszreakciójában a miniszterelnök kijelentette, hogy a román gazdaságnak sikerült áthídalnia az utóbbi száz esztendő legnagyobb válságát, ami pedig a kormánykoaliciót illeti, erős és készen áll továbbra is kormányozni, még akkor is ha a PSD bojkottálta a kormány által kezdeményezett reformokat. A PNL, az USR és az RMDSZ parlamenti képviselői szerint a kormánykoalició partneri viszonya jól működik, mig az AUR-képviselők a Cîțu-kormány menesztésére szavaztak, noha elégedetenséget tanusitottak az inditvány szövege miatt.(RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 06.30)
Gănciulescu Rozália