Vladimir Putin a calificat incidentul cu distrugătorul britanic din Marea Neagră drept provocare

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat că, şi în cazul în care navele rusești ar fi scufundat distrugătorul britanic HMS Defender în timpul incidentului recent în apropierea coastei Crimeii, cel de-al treilea război mondial nu ar fi început. „Cei care fac acest lucru înțeleg că nu pot ieși victorioși în acest război – acesta este un lucru foarte important. Nu cred că ne-am fi bucurat de o astfel de evoluţie a evenimentelor, despre care vorbiți acum, dar cel puțin știm pentru ce luptă. Pe teritoriul nostru luptăm pentru noi înșine, pentru viitorul nostru. Nu noi am venit la ei, de la mii de kilometri distanță, nu am zburat sau am venit pe apă – ei au venit la granițele noastre și ne-au încălcat marea noastră teritorială” – a declarat liderul rus. Şeful statului rus a numit incidentul drept o provocare și a adăugat că la acesta au participat nu doar britanicii, ci și americanii. Deci, incidentul a fost urmărit de un avion de recunoaștere al Forțelor Aeriene ale SUA, care a decolat de la o bază aeriană din Creta. „Prin urmare, am furnizat informațiile pe care le-am considerat necesare” – a spus președintele rus. Vladimir Putin a adăugat că organizatorii provocării au vrut să arate că nu respectă opinia crimeenilor.
Menţionăm că, săptămâna trecută, a avut loc un incident în Marea Neagră, cu implicarea unei nave NATO. Distrugătorul britanic HMS Defender a intrat, la 23 iunie, în marea teritorială pe o distanţă de trei kilometri și a trecut granița rusă lângă Capul Fiolent din Crimeea. O navă de frontieră rusească a tras un foc de avertizare, iar un avion Su-24M a lansat bombe în calea de deplasare a distrugătorului. Departamentul britanic al Apărării şi oficiul guvernamental au declarat că nava britanică „a efectuat o deplasare pașnică prin apele teritoriale ale Ucrainei și nimeni nu a tras focuri asupra ei”, iar în acest timp Rusia a desfășurat „trageri de antrenament”. Cu toate acestea, un jurnalist BBC aflat la bordul distrugătorului britanic a confirmat că nava a traversat în mod deliberat granița rusească.
Putin a comentat, de asemenea, prezența în Ucraina a militarilor din alte țări. Dezvoltarea militară a teritoriului Ucrainei vecine provoacă o profundă îngrijorare pentru Rusia – aceasta influenţează atât interesele vitale reale ale țării, cât și ale poporului, a declarat președintele rus, Vladimir Putin, miercuri, în timpul emisiunii „Linie Directă”, comentând incidentul cu intrarea distrugătorului britanic HMS Defender în apele teritoriale ale Federației Ruse, în zona regiunii Crimeea. „Mă îngrijorează altceva – un lucru mult mai fundamental, și anume începerea exploatării militare a teritoriului ucrainean. Conform Constituției Ucrainei, acolo nu pot exista baze militare străine. Pot fi create centre de instruire acolo, se pot utiliza alte forme. Dar exploatarea militară a teritoriului, care se află în imediata apropiere a graniţelor noastre – aceasta creează probleme semnificative de securitate. Aceasta influenţează atât interesele vitale reale ale Federației Ruse, cât și ale poporului Rusiei. Acest lucru provoacă îngrijorare” – a declarat Vladimir Putin.
Șeful statului a comentat și exercițiile navale ale țărilor NATO „Sea Breeze”, care se desfăşoară în partea ucraineană a Mării Negre. „Iată: au făcut o mare agitaţie referitor la faptul că desfășuram exerciții pe teritoriul nostru, lângă granițele ucrainene. Am dat instrucțiuni Ministerului Apărării să le termine în liniște și să retragă trupele, dacă cineva este atât de îngrijorat. Am făcut acest lucru. Dar, în loc să reacționeze pozitiv și să spună: „Bine, am înțeles reacția voastră la indignarea noastră”, ce au făcut în schimb? S-au legat de frontierele noastre” – a declarat Putin./ssirbu/ilapadat

(www.ria.ru – 30 iunie)