Vladimir Putin a comentat legea ucraineană privind popoarele băştinaşe

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a comentat legea ucraineană privind popoarele băştinaşe. „Rușii, din cele mai vechi timpuri, au trăit pe teritoriul Ucrainei, de aceea este de neînțeles pentru mintea umană faptul că ei nu sunt incluşi în lege ca popor băştinaş” – a declarat președintele rus, Vladimir Putin. Șeful statului a subliniat că actuala conducere a Ucrainei este neprietenoasă cu Rusia, altfel este dificil de explicat proiectul de lege înaintat de președintele Volodimir Zelenski în Rada Supremă, în care poporul rus este declarat ca fiind nebăştinaş pe teritoriul ţării. „Acest lucru este, în general, pur și simplu de neînțeles pentru mintea umană. Acest lucru, știți, încă din cele mai vechi timpuri, ruşii au trăit aici, iar acum sunt declarați nebăştinaşi acolo” – a declarat liderul rus, în timpul emisiunii „Linie directă cu Vladimir Putin.
Vladimir Putin a declarat că Volodimir Zelenski a dat Ucraina sub control extern total. Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a subliniat că, pentru a avea o întâlnire cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, mai întâi trebuie să înțelegem despre ce ar trebui să vorbim, deoarece el a dat țara „sub control extern total”, iar problemele sunt rezolvate la Washington, Berlin și Paris. „Ei bine, de ce ar trebui să ne întâlnim cu Zelenski, dacă el și-a dat țara sub control extern deplin. Problemele cheie ale vieții Ucrainei nu sunt hotărâte la Kiev, ci la Washington şi, parțial, la Berlin și Paris. Ei bine, despre ce să vorbim? Cu toate acestea, eu nu refuz întâlniri de acest gen, trebuie doar să înțelegem despre ce să vorbim” – a declarat Vladimir Putin, în timpul „Liniei directe”.
Vladimir Putin a numit popoarele rus și ucrainean ca fiind unul singur. Președintele rus, Vladimir Putin, a declarat că, în opinia sa, popoarele rus și ucrainean sunt unul singur. „Cred că ucrainenii și rușii sunt, în general, un singur popor” – a declarat Vladimir Putin, în timpul emisiunii „Linie directă”. Vladimir Putin a apreciat şi șansele celor din Ucraina, care doresc consolidarea relațiilor cu Rusia. Acele forțe din Ucraina, care doresc să consolideze relațiile cu Rusia, nu pot face acest lucru din cauza poziției Kievului, a declarat şeful statului rus. „Pur şi simplu în interiorul țării se dă de înţeles că nu există nicio posibilitate legală pentru acele forțe, care vor să își construiască și să-și consolideze țara, inclusiv pe calea construirii unor relații normale cu Rusia. Acestea nu au nicio șansă, sunt anihilate de la rădăcină: unii sunt băgaţi la închisoare, alţii sunt arestaţi la domiciliu, cineva este ucis pe străzi” – a declarat Vladimir Putin, în timpul emisiunii „Linie directă”. Relațiile dintre Moscova și Kiev s-au deteriorat pe fondul situației din Donbas după lovitura de stat din Ucraina din februarie 2014. Autoritățile ucrainene au acuzat, anterior, în repetate rânduri, Rusia că a intervenit în treburile interne ale țării. În ianuarie 2015, Rada Supremă a adoptat o declarație în care Federația Rusă este numită „țară agresor”. Rusia neagă acuzațiile părții ucrainene și le numește inacceptabile. Moscova a declarat de nenumărate ori că nu este parte a conflictului intern ucrainean și este interesată de depășirea de către Kiev a crizei politice și economice./ssirbu/ilapadat

(www.ria.ru – 30 iunie)