2021. július 1

A külföldi románok több mint 70%-a közösségi portálokról értesül mindarról, ami az országban történik

A Romanian Business Leaders múlt hónapi közvéleménykutatásában 31 országból 1.141 román vett részt. Mint kiderült, az interjúalanyok 82%-a inkább a WhatsApp-on, kevesebb arányban e-mail-ben és az Instagram közösségi oldal révén, mig három román közül egy legjobban az illető helységben levő egyházon vagy nagykövetségen keresztül kommunikál. 54%-a a legszebb romániai tájakról akar információkat kapni, amelyeket érdemes meglátogatni, mig több mint 33%-a munkahelyek és üzleti lehetőségek iránt érdeklődik. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.01)

Románia lakossága is igényelheti az uniós digitális Covid-igazolványt

Július elsejétől Románia lakosága is igényelheti az uniós digitális Covid-igazolványt, amely megkönnyiti az utazást az EU-ban. Az igazolvány a Speciális Távközlési Szolgálat (STS) által kifejlesztett, a certificat-covid.gov.ro biztonságos digitális platformról tölthető le. Az európai zöld igazolvány lementhető telefonra is vagy kinyomtatva, papir formájában is felmutatható a vámnál. A platform által generált QR-kód elektronikus aláírást is tartalmaz, amelyet az illetékes hatóságok egy speciális szkennerrel olvasnak le. „Meg kell adni egy érvényes e-mail címet, mey révén több igazolás is beszerezhető, a család valamennyi tagja számára. Ezt követően be kell írni a személyi azonositó számot és azon személyi igazolvány adatait, amelyet oltáskor, illetve a betegség elmulása után megszerzett bizonyiték vagy a negativ tesz eredményének kiadáskor használtunk. Az STS azt ajánlja, hogy a beoltottak az igazolványt használat előtt öt nappal, a gyors tesztet elvégzők legkevesebb 12 vagy 48 órával korábban igényeljék. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.01)

A romániai falvakban kevesebb mint 163 ezer embert oltottak be a koronavirus ellen

Romániában a koronavirus ellen alig 3,5 százaléka, azaz kevesebb mint 163 ezer ember kapta meg a vakcinát a falusi orvosi rendelőkben vagy a községeket sorra felkereső mozgó oltópontoknál, derült ki az oltási kampányt koordináló országos bizottság (CNCAV) vezetőjének csütörtöki sajtóértekezletén. Valeriu Gheorghiță katonaorvos szerint az immunizált falusiak aránya ennél magasabb, de arról nincs kimutatás, hogy közülük hányan oltatták be magukat a városi oltóközpontokban.A vidéken élő emberek immunizációját további 177 falusi oltóközpont működtetése is segíti. Egyébként a vakcina felvétele iránti érdeklődés csökkenése miatt a több mint 1100 kialakított oltóközpont közül már csak 740 működik, és ezek felében is napi négy vagy hat órára csökkentették a nyitvatartást. Eddig 43 ezer AstraZeneca vakcinát kellett visszavonni, mert lejárt a szavatossága, 1 millió 170 ezer adag Pfizer-BioNTech vakcinát pedig Románia beszerzési áron eladott Dániának. Az oltási kampány lassulása ellenére csütörtökön élénk érdeklődés övezte az uniós digitális Covid-igazolvány bevezetését: az első négy órában 170 ezer „zöld útlevelet” töltöttek le a kormány által e célból kialakított honlapról.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.01)

A környezetvédelmi minisztérium társadalmi vitára bocsátotta az útmutatókat az üvegházhatású gázok csökkentésére hívatott három finanszirozási programra

Ezek közül kettő a helyi hatóságokhoz szól, akik ökológiai utcai világítást terveznek megvalósitani, illetve növelni az épületek energiahatékonyságát. A harmadik programba a természeti csapások sújtotta erdőtulajdonosok részesülnek. Ezen programoknak köszönheően könnyeben lehivhatóak és fehasználhatóak az uniós alapok. Az első két program keretében a helyi hatóságok 1,2 millió lejt igényelhetnek ökológiai utcai világitás kiépitésére és 3-14 millió lejt az az épületek energiahatékonyságának növelésére. Az összegek a települések és lakóinak számától függően változik. Az utcai világitásra 500 millió lejes költségvetést különitettek el, mig az épületek energiahatékonyságának növelésére, 1,4 milliárd lejt. Mindkét esetben a finanszirtozás téritésmentes, és a haszonélvezők 30%-os előleget igényelhetnek miután projektjeiket jóváhagyták. A harmadik, az erdősitést előmozditó program a természeti csapások sújtotta erőtulajdonosokat (magán – és jogi személyek) támogatja.”2020 februárjában az időjárás miatt több száz négyzetméternyi fanyagot döntött le a szél, több ezer hektárnyi erdő semmisült meg. Ezenkivül olyan esetek si vannak, hogy az erdők különböző betegségekben szenvednek. Ebben az esetben is segit a tulajdonosoknak az állam, a Környezetvédelmi Minisztérium és a a Környezetvédelmi Alapkezelő Hatóság (AFM) révén”, tájékoztatott Táncos Barna tárcavezető. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.01)
Gănciulescu Rozália