Criza sanitară provocată de pandemia de coronavirus a avut un impact puternic asupra examenului de bacalaureat

Criza sanitară provocată de pandemia de coronavirus a avut un impact puternic asupra examenului de bacalaureat din acest an. Numărul absolvenților de liceu din promoția curentă care s-au înscris a scăzut cu peste 20.000 față de 2020.

Invitat la Radio România Actualități, ministrul educației, Sorin Cîmpeanu s-a declarat îngrijorat de această situație, mai ales în contextul în care în țara noastră sunt în total peste un milion de absolvenți de liceu care nu au susținut bacalaureatul.

Sorin Cîmpeanu: Din păcate anul acesta s-au înscris la examenul de bacalaureat 77% dintre absolvenții de liceu din promoția curentă, față de peste 83% anul trecut. Unul din motive este în mod clar generat de perioada de criză sanitară în care elevii au pierdut contactul cu școala și o bună parte dintre ei nu l-au mai reluat până în acest moment. Alții, pe baza dificultăţilor înregistrate, deşi Ministerul Educaţiei a flexibilizat modul de încheiere al situaţiei şcolare, spre exemplu, fiind necesare doar două note, deși au dorit să intre în examen, nu au putut să facă față exigențelor pentru a avea situaţia școlară încheiată. Este un lucru îngrijorător. Sperăm să reușim să oferim o variantă adecvată acestor tineri care se adaugă celor din anii anteriori care au finalizat liceul, fără să susţină și să promoveze examenul de bacalaureat.

Realizator: Ministrul Sorin Cîmpeanu a vorbit şi despre propunerea sa de scurtare a vacanței de vară, începând de anul viitor, în special pentru recuperarea pierderilor acumulate în timpul pandemiei.

Sorin Cîmpeanu: Pentru a te pregăti temeinic și pentru a putea recupera pierderile generate de predarea online este nevoie de timp, iar acest timp înseamnă o perioadă mai lungă de cursuri. Sunt convins că vom găsi suficienţi de mulţi printre cei care sunt îndreptăţiţi să se exprime, persoane care vor înţelege importanţa educaţiei. Sunt optimist din perspectiva asta./lalexandrescu/gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 1 iulie