Declarații ale ministrului agriculturii, Adrian Oros

România se confruntă în momentul de față cu un fenomen accentuat de îmbătrânire a forței de muncă în agricultură, avertizează ministrul de resort, Adrian Oros.

Aflat în vizită în județul Arad, ministrul a dat asigurări că vor continua programele destinate încurajării tinerilor care optează pentru agricultură.

Adrian Oros: Continuăm aceste programe privind instalarea tinerilor fermieri, încercăm să… pe lângă faptul că să le bugetăm mai consistent, dar să și monitorizăm acești tineri fermieri care se instalează în agricultură, în așa fel încât să nu renunțe după perioada de monitorizare, să-i ajutăm să acceseze și alte măsuri și să se consolideze în agricultură.

Avem iarăși o provocare și o prioritate – dezvoltarea piețelor, dezvoltarea piețelor locale în primul rând și a pieței publice locale. Piața publică locală a fost neglijată multă vreme. Încercăm acum prin modificarea achizițiilor publice verzi să introducem și achiziții publice verzi în domeniul agro-alimentar, astfel încât orice edil, fie că este primar, fie că este președinte de consiliu județean să aibă posibilitatea legală să achiziționeze produse alimentare pentru nevoile comunității și a instituțiilor din subordine, de la producătorii locali.

Realizator: Ministrul agriculturii a explicat și de ce s-a renunțat la programul ”Tomata”. El spune că programul a avut impact zero în cei patru ani în care s-au cheltuit aproape 200 de milioane de euro. Importurile de roșii au crescut în toată această perioadă, iar programul a fost adesea fraudat – ne-a transmis corespondentul nostru Ioan Suciu./gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 2 iulie