Preşedintele Joe Biden afirmă că retragerea trupelor americane din Afganistan este „în grafic”

Preşedintele american, Joe Biden, a declarat, vineri, că retragerea trupelor americane din Afganistan este „în grafic”, însă nu va fi finalizată în următoarele zile.

În declaraţii făcute la Casa Albă, Biden a precizat că o parte a trupelor americane se vor mai afla în Afganistan în septembrie, în cadrul „reducerii raţionale a efectivelor, în conformitate cu cele ale forţelor aliate”. În aprilie, Biden a stabilit termenul limită pentru finalizarea retragerii trupelor americane din Afganistan pentru data de 11 septembrie, data comemorării atacurilor al-Qaeda din 11 septembrie 2001 – ce au dus la invazia condusă de SUA în Afganistan.

Declaraţiile lui Biden survin la câteva ore după ce ultimii soldaţi americani au părăsit Baza Bagram Air Field – ce a servit drept principala bază militară a SUA în Afganistan, lăsând în urmă o bucată din turnurile World Trade Center, îngropată acolo în urmă cu două decenii. Plecarea trupelor conduse de SUA, luptele intense ce au adus un progres al talibanilor în ţară şi negocierile de pace aflate în blocaj au alimentat temerile conform cărora Afganistanul se află pe o cale către un război civil în toată regula, ce ar putea să îi readucă la putere pe insurgenţi. Biden s-a declarat îngrijorat de faptul că guvernul preşedintelui Ashraf Ghani are de gestionat „probleme interne”, pentru „a-şi atrage sprijinul de care are nevoie, la nivel naţional”./mbrotacel/gpodea

REUTERS – 2 iulie