Revista presei internaționale – 2 iulie

Răspândirea rapidă a variantei Delta a coronavirusului, în mare parte a lumii, împiedică planurile multor țări de ridicare a restricțiilor și de redeschidere a economiilor, devenind un obstacol major în eforturile globale de stăvilire a pandemiei de Covid-19, scrie The Wall Street Journal. Răspândirea variantei Delta a subliniat o caracteristică a unei pandemii globale extinse: contrastul dintre țările mai sărace, nevaccinate, unde spitalizările și ratele de deces sunt în creștere, și populațiile puternic vaccinate, unde legătura dintre creșterea numărului de cazuri și boala gravă a fost întreruptă, menționează The Wall Street Journal. Ratele scăzute de vaccinare reprezintă un risc pentru eforturile UE de a depăși pandemia, când blocul comunitar se confruntă deja cu amenințarea tulpinei Delta, iar în colțul estic al Uniunii Europene, două țări încearcă să evite risipa unui produs prețios, vaccinurile anti-Covid-19, constată Bloomberg. Cererea de inoculare a scăzut în România și în Bulgaria, iar acum vaccinurile sunt vândute sau donate către alte țări, explică Bloomberg. În plan economic, în cel de-al treilea trimestru al acestui an va continua redresarea globală cu două viteze, în funcție de accesul țărilor la vaccinuri și de succesul campaniilor lor de vaccinare, comentează Stratfor. Statele Unite sunt cea mai bună țară pentru a trăi în timpul pandemiei, potrivit clasamentului Bloomberg Covid Resilience, citat de El DiarioNY. Statele Unite înregistrează o creștere economică puternică, datorită pachetelor de stimulare economică și a încrederii consumatorilor, determinată în mare parte de inocularea în masă, explică El DiarioNY și adaugă că țări europene precum Elveția, Franța sau Spania se află pe primele 10 locuri în clasament, România, pe locul 20, în timp ce India, Filipine și unele țări din America Latină sunt plasate spre finalul listei, ultima fiind Argentina, pe locul 53.
La Bruxelles, după ce a preluat președinția rotativă a UE, Slovenia este deja criticată. Eșecul țării de a numi procurori la Parchetul European – organismul UE însărcinat cu investigarea fraudei și corupției – va împiedica supravegherea eficientă a modului în care sunt cheltuiți banii UE în această țară, a declarat procurorul-șef al EPPO, Laura Codruța Kövesi, pentru Politico, după ce procedura de numire a procurorilor delegați pentru începerea funcționării EPPO a fost blocată, acum fiind așteptată pronunțarea unei instanțe. „Lipsa manifestă de cooperare sinceră a autorităților slovene va influența foarte mult eficiența EPPO”, a declarat Kovesi pentru Politico, subliniind că Slovenia reprezintă un mare risc, deoarece „banii vor continua să intre în țară, dar sistemul de management și control al fondurilor UE din Slovenia va fi afectat.”
În Marea Britanie, cancelarul german Angela Merkel are întrevederi cu Regina Elisabeta a II-a și cu premierul Boris Johnson, la doar câteva zile după ce Anglia a spulberat visurile germane la Euro 2020, cu o victorie istorică pe stadionul Wembley, scrie The Daily Mail. Vizita cancelarului german este considerată o oportunitate de a repara relațiile dintre Marea Britanie și Germania, care au fost complicate de Brexit și de îngrijorarea Angelei Merkel cu privire la prevalența variantei Delta în Marea Britanie, notează The Times. Angela Merkel, cancelarul celei mai mari economii europene, în ultimii 16 ani, care nu candidează pentru un alt mandat la alegerile din septembrie, urmează să îl viziteze și pe președintele american Joe Biden, pe 15 iulie, informează USNews.
Partidul Comunist Chinez şi-a sărbătorit, joi, centenarul, într-un context de neîncredere internaţională faţă de veleităţile expansioniste ale Imperiului de Mijloc, cu o revărsare de propagandă despre gloria Chinei, consemnează presa internațională. Președintele chinez Xi Jinping a salutat „Lumea Nouă creată de poporul chinez”, prezentând un tablou al unei Chine moderne care „va urca pe primul loc în lume” până în 2049, data centenarului Republicii Populare, notează China Daily. În afara graniţelor sale, China este obiectul unor critici din ce în ce mai virulente pentru politica sa în regiunea Xijiang, în Marea Chinei de Sud, faţă de Hong Kong sau Taiwan, amintește France24. Transformată radical de patru decenii de reforme economice, China de astăzi nu mai are multe în comun cu cea a lui Mao, dar urmăreşte aceleaşi scopuri expansioniste, opinează France24. China a evoluat de la revoluția socialistă a lui Mao Zedong, într-o putere nucleară pe scena mondială, fiind și o putere militară care își arată capacitatea în Marea Chinei de Sud, completează Newsweek. Totuși, dezvoltarea Chinei nu provoacă îngrijorarea Rusiei, acest factor putând să-l îngrijoreze doar pe acela care candidează la hegemonia mondială, a declarat secretarul de presă al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-un interviu acordat postului de televiziune Pervîi Kanal, citat de Tass. Pe măsură ce statura globală a Chinei a crescut, mulți se așteptau ca exporturile sale de arme să-i reflecte locul pe scena mondială, însă între 2000 și 2020, China a exportat aeronave militare în valoare de numai 7,2 miliarde de dolari, potrivit datelor de la Stockholm International Peace Research Institute, citat de Foreign Policy. Între timp, Statele Unite au rămas în top, exportând arme în valoare de de 99,6 miliarde de dolari, Rusia venind din urmă cu 61,5 miliarde de dolari. Chiar și exporturile de avioane din Franța au dublat exporturile Chinei, cu 14,7 miliarde de dolari, detaliază Foreign Policy. În plus, în cazul unui conflict regional între China și alte țări, Beijingul se poate baza pe cooperarea și sprijinul forței aeriene din Myanmar, Laos și Coreea de Nord – țări care fie nu ar fi implicate într-un astfel de conflict, fie nu ar juca un rol material în deznodământul acestuia, asigură Foreign Policy. (Cristina Zaharia)/czaharia/ilapadat