Filmul incendiului produs vineri la Rafinăria Petromidia din Năvodari

, ora 7:00) – Explozia de la Rafinăria Petromidia din Năvodari, în urma căreia un om a murit şi cinci au fost răniţi ar fi fost provocată de o fisură la o conductă, afirmă conducerea ROMPETROL, însă au fost începute cercetări pentru stabilirea cauzelor exacte. Două dintre victime sunt internate acum la Spitalul Floreasca din Capitală, iar alte două sunt la Spitalul de Urgență din Constanța. Cea de-a cincea, un bărbat, care a suferit arsuri minore, a refuzat internarea. Flăcările la cea mai mare rafinărie din ţară au izbucnit în jurul prânzului şi au fost stinse în urma unei intervenţii dificile a pompierilor. Sorin Cealera, cu filmul evenimentelor:
Reporter: Deflagraţia produsă la instalaţia de hidrofinare petrol-motorină a Rafinăriei Rompetrol a fost urmată de un incendiu puternic. Pompierii de la ISU Dobrogea au ajuns în aproximativ opt minute de la pri mirea apelului de urgenţă şi au reușit să localizeze incendiul în mai puţin de o oră, pentru ca la ora 15:00 incendiul să fie deja lichidat. General maior Dan Paul Iamandi, inspector general în cadrul IGSU:
Dan Paul Iamandi: Intervenția a fost foarte dificilă pentru că s-a desfăşurat cu flacără deschisă. Flacăra se manifesta în aproximativ patru focare; temperatura era foarte ridicată. Împreună cu reprezentanţii Petromidia vom cerceta și vom vedea care a fost cauza.
Realizator: Rafinăria a intrat imediat în procedură de oprire controlată. Felix Crudu, directorul general al Rafinăriei Rompetrol:
Felix crudu: A fost afară, pe o platformă în care sunt diverse echipamente industriale. Pe platformă, în momentul respectiv, erau cinci persoane. Toate cele cinci au fost rănite. Din nefericire, unul dintre colegi care opera în zonă a fost prins de suflul acestei explozii. Într-un final am reuşit să-l găsim. Din păcate, nu s-a mai putut face imic. Nu e eroare umană, cu siguranţă, a fost o conductă care s-a fisurat. Instalaţiile au fost în revizie anul trecut în una martie-aprilie, s-au verificat absolut toate echipamentele.
Reporter: Pentru gestionarea situaţiei au intervenit 120 de pompieri şi paramedici din Constanţa, dar şi din judeţe limitrofe. Ministrul de interne, Lucian Bode, a fost prezent, pe platforma Petromidia:
Lucian Bode: Datorită profesionalismului pompierilor militari şi a pompierilor rafinăriei această tragedie nu s-a transformat într-o catastrofă. Populația, turiștii de pe litoral nu au fost în pericol./avladucu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 3 iulie