Francezii sunt invitaţi la Palatul Élysée, reşedinţa preşedintelui ţării, la expoziţia „Fabricat în Franţa”

Francezii sunt invitaţi, astăzi şi mâine, la Palatul Élysée, reşedinţa preşedintelui ţării, la expoziţia „Fabricat în Franţa”, o întâlnire cu inovaţia, produsele originale şi grija pentru protejarea mediului. Evenimentul este organizat de guvern, după cum transmite corespondenta RRA, Daniela Coman:

Reporter: A fabrica în Franța înseamnă locuri de muncă, suveranitate și independență, spunea aseară, la inaugurarea expoziției, președintele Emmanuel Macron. Vizitatorii au fost încântați.
-: Suntem într-un adevărat „Made in France”, dar şi într-un real demers ecologic și de sensibilizare față de natură. Văzând tot ce au adus expozanţii, mi-am dat seama că există o mare voință de a ne dezvolta și de a crea produse noi.
-: Noi suntem din Nantes. Am venit special la Paris pentru expoziție, o oportunitate să vizităm și Palatul Élysée. Am fost impresionată de toate aceste produse industriale artizanale sau pur și simplu de uz cotidian. Expoziția arată ce putem face noi în Franța, la ce ne pricepem, la ce suntem buni.

Reporter: Expoziția „Fabricat în Franța” are loc în același timp cu dezbaterea privind readucerea în țară a industriilor delocalizate în anii din urmă la sute și mii de kilometri distanță, în goana după costuri de producție și mână de lucru ieftine.

Criza sanitară a pus țările dezvoltate în fața penuriei de multe produse de strictă necesitate ce veneau din import, mai ales din Asia și care erau imposibil de obţinut din cauza suspendării transporturilor. Președintele Emmanuel Macron insistă de atunci că Europa trebuie să își recapete capacitatea de a produce lucrurile de care are nevoie, pentru a nu mai fi dependentă de importuri.HUN/aburtica/dsirbu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 3 iulie