Directiva de interdicţie a produselor din plastic de unică folosinţă a intrat în vigoare pe teritoriul european

Realizator: Produsele din plastic de unică folosinţă nu mai pot fi introduse pe pieţele statelor membre ale UE începând de sâmbătă. O directivă europeană în acest sens a intrat în vigoare şi face parte dintr-o serie de măsuri destinate luptei împotriva poluării pe teritoriul continentului european. România riscă sancţiuni în acest domeniu, întrucât nu a adaptat la timp legislaţia naţională la cea comunitară. Ciprian Sasu are detalii:
Reporter: Farfuriile, tacâmurile, paiele, tijele pentru baloane şi beţişoarele pentru urechi realizate din plastic de unică folosinţă sunt vizate de interdicţia europeană. Aceeaşi măsură se referă şi la cănile şi recipientele pentru alimente şi băuturi realizate din polistiren expandat. Mai mult din 80% din deşeurile marine sunt materiale plastice. Plasticul se acumulează în mări, oceane şi pe plajele din UE şi din întreaga lume. Reziduurile din plastic au ajuns să se găsească în corpul unor specii marine. Directiva europeană referitoare la limitarea impactului unor produse din plastic asupra mediului a fost adoptată în 2019. Statele membre au avut la dispoziţie doi ani să o implementeze. România a ratat acest termen şi riscă acum sancţiuni, dacă nu ia măsuri în acest sens. Ministrul mediului, Tanczos Barna, spune că se lucrează la adaptarea legislaţiei şi că interdicţia va intra în vigoare în România cel mai probabil de la 1 septembrie:
Tanczos Barna: Într-adevăr jumătate din statele membre au făcut deja implementarea de transpunere a directivei, jumătate din statele membre încă nu. Vom fi gata probabil în câteva săptămâni cu această transpunere de directivă. A fost un proces complex de stabilire a efectelor, împreună cu ministerele de resort.
Reporter: Directiva europeană prevede ca fiecare stat membru să colecteze 90% din sticlele din plastic până în anul 2029, iar până în 2025 cele noi vor trebui să conţină cel puţin 25% material reciclat, procent care trebuie să ajungă la minimum 30% până în 2030./lcoman#HUN/ilapadat

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (4 iulie)