2021. július 5

Az Európai Bizottság megvizsgálja a román hatóságok által a Tarom légitársaságnak nyújtott támogatást

Az Európai Bizottság megvizsgálja a román hatóságok által a Tarom légitársaságnak nyújtott támogatást, hogy meggyőződjön, e segítség megfelel-e a nehézségekkel küzdő vállalatoknak nyújtott állami támogatásokra vonatkozó uniós normáknak. A román állam mintegy 36,7 tőkeinjekcióval – szubvencióval és a mentési támogatások értéknek megfelelő adósságok eltörlésével -, plusz az ehhez kapcsolódó kamatok kifizetésével akarja támogatni a légitársaságot, csakhogy az Európai Bizottság megkérdőjelezi e terv igazodását az e téren érvényes európai iránymutatásokhoz. Az Európai Bizottság lényegében azt vizsgálja, hogy a román terv valóban megoldás lesz-e a társaság helyzetére és ha elfogadható időn belül bitosítja a Tarom hosszú távú életképességét, anélkül, hogy további állami támogatásra lenne szükség. A bizottság azt is ellenörzi, hogy a Tarom hozzájárul-e kellőképpen az átszervezési költségekhez, hogy a restrukturálás ne támaszkodjon túlzottan az állami támogatásra. Az európai normák szerint, az uniós tagállamok támogathatják a nehézségben levő vállalatokat, bizonyos feltételek tiszteletben tartása mellett. A Tarom-nak nyújtott segitség Európai Bizottság általi kivizsgálása nem jelenti feltétlenül a terv elutasítását. Az Európai Bizottság hasonló tervet hagyott jóvá az Air France légitársaság négy milliárd euróig terjedő feltőkésítésére. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.05)

A Velencei Bizottság támogatja az igazságszolgáltatási rendszerben elkövetett bűncselekményeket kivizsgáló ügyészi osztály felszámolását

A Velencei Bizottság úgy véli, hogy az igazságszolgáltatási rendszerben elkövetett bűncselekményeket kivizsgáló ügyészi osztály (SIIJ) felszámolása időszerű, de ugyanakkor azt is javasolja, hogy töröljék azokat a törvénycikkeket, amelyek szuperimmunitást tulajdonítanak a bíráknak. A Velencei Bizottság egyben üdvözölte az igazságszolgáltatás megreformálására irányuló hatósági szándékot. Az Igazságügyi Minisztérium által kért véleményben a Velencei Bizottság legfontosabb ajánlásai a képviselőház által megszavazott módositó javaslatokra utalnak, amelyek a szakemberek szerint a biráknak szuperimmunitást tulajdonítanak. A Bizottság úgy véli, hogy a bírák és az ügyészek ügyében folytatott vizsgálatok esetén a Legfelsőbb Bírói Tanácsnak (CSM) nem szabad szűrőként működnie és a dossziékat a CSM véleményezése nélkül kell eljuttatni a birósághoz. Noha a Velencei Bizottság a 2018-ban és 2019-ben elfogadott véleményében elmarasztalta a SIIJ létrehozását, a ma megküldött véleményezés kihangsúlyozza, hogy e speciális ügyészi osztályt három évi kivizsgálás után, nem kellene egykönnyen felszámolni. Ez év március 29-én Stelian Ion tárcavezető bejelentette, hogy kikéri a Velencei Bizottság véleményét a SIIJ felszámolására vonatkozó törvénytervezet kapcsán. Ugyancsak márciusban fogadta el a képviselőház a SIIJ felszámolására utaló törvénytervezetet, több modósitó javaslattal, melyek között szerepel a Ionel Stancu nemzeti kisebbségekért felelős képviselő javaslata is, amelyet az RMDSZ is támogat, és amely előirányozza, hogy a birák csakis a CSM beleegyezésével állíthatók törvényszék elé. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.05)

Klaus Iohannis felújjítja a „Művelt Románia” terv körüli vitákat

Klaus Iohannis államelnök felújjítja az öt évvel ezelőtt meghírdetett „Művelt Románia” terv körüli vitákat. Az államelnök hétfőn Florin Cîțu miniszterelnökkel és a kormánykoalició vezetőivel folytatott megbeszéléseket, majd kedden a parlament vezetőségével és a két parlamenti kamara oktatási bizottságainak tagjaival találkozik, szerdán pedig a szociális párbeszéd partnereit és e terv kivitelezésében részt vevő nem-kormánszervezetek képviselőit fogadja. A „Művelt Románia” tervet az államfő 2016-ban híedette meg és már átment a társadalmi vita több szakaszán anélkül, hogy mostanig valamely változás is történt volna az oktatási rendszerben. A terv célja a román oktatás javulása, mivel nagyon lemaradt a nyugat-európai hasonló rendszerekhez képest, vélte Klaus Iohannis. A kevesebb tantárgy, a diákok megterhelésének csökkentése, az alkotókészségre és a tehetségre helyezett súj megoldás lenne a hatékony oktatás elérésére. A terv koordinátorai szerint az iskolának információkkal kell szolgálnia és fel kell készitenie a diákságot az életre. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.05)

A Romániai Tengeri Életmentő Ügynökség néhány tucat alkalamzottja tiltakozott a szállitásügyi minisztérium előtt

A Romániai Tengeri Életmentő Ügynökség (ARSVOM) néhány tucat alkalamzottja tiltakozott hétfőn a szállitásügyi minisztérium előtt, azt követően, hogy Cătălin Drulă tárcavezető az ügynökség felszámolásáról tett bejelentést. Az ARSVOM feladatait az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (IGSU) látná el. Robert Robescu szakszervezeti vezető szerint az ügynökségnek civil szervezetként kell működnie, nem rendelhető alá az IGSU-nak, hogy szükség esetén beavatkozhasson a szomszédos államok felségvizein is. Robert Robescu találkozót szorgalmazott a minsizterelnökkel, hogy megvitassák a szállitásügyi miniszter döntésének következményeit. A Romániai Tengeri Életmentő Ügynökség igazgatóját a múlt héten őrizetbe vette az országos korrupcióellenes ügyészség (DNA), mely szerint az igazgató ellen hivatali visszaélés és vesztegetés elfogadása miatt folyik eljárás. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.05)

Rozália Gănciulescu