Preşedintele parlamentului suedez l-a desemnat pe fostul prim-ministru al ţării să formeze noul guvern

Andreas Norlén, preşedintele parlamentului, a făcut luni anunţul potrivit căruia îl desemnează din nou pe Stefan Löfven să stea în fruntea noului executiv – transmite Reuters. La conferinţa de presă de luni Norlén a afirmat că fostul premier l-a asigurat că poate aduna suficient sprijin parlamentar în legislativul de 349 de locuri, care probabil miercuri va vota formarea noului guvern.
În cazul în care va primi încrederea parlamentului, atunci Löfven probabil vineri îi va prezenta pe membrii cabinetului. Săptămâna trecută Norlén la desemnat pe Ulf Kristesson, preşedintele Partidului Moderat – de orientare conservatoare – să formeze guvernul, dar acesta a declarat că nu poate să obţine sprijinul majorităţii din parlament.
Conform Constituţiei Suediei, deputaţii pot vota de patru ori cu privire la învestirea unui guvern. Dacă niciuna dintre acestea nu se finalizează prin votarea executivului, atunci se convoacă alegeri anticipate. Löfven a declarat că ar dori să evite alegerile anticipate pentru că oamenii doresc stabilitate şi siguranţă, mai ales în condiţiile pandemiei. Politicianul social democrat ar dori să guverneze din nou în coaliţie cu Verzii, dar nu este exclus să primească sprijin parlamentar şi din partea Partidului Centrum de orientare liberală. Luni partidele vor purta încă negocieri cu Löfven în care stabilesc condiţiile în care sunt de acord să-și ofere votul.
Stefan Löfven a demisionat acum o săptămână după ce parlamentul a votat o moţiune de cenzură introdusă de Partidul de Stânga. Motivul pentru care a căzut guvernul votat în anul 2018 este un subiect politic sensibil, şi anume chiriile plafonate de care beneficiează numeroşi suedezi. Guvernul intenţiona să liberalizeze preţurile chiriilor, însă în Suedia actuala reglementare este considerată ca o cucerire democratică şi un simbol al bunăstării populaţiei ţării.
Analiştii consideră surprinzător faptul că tocmai Partidul Social Democrat a vrut să abroge o reglementare în esenţă social democrată, cu atât mai mult cu cât Löfven a fost şi lider sindical, iar înaintea carierei politice a lucrat ca sudor.

Székely Ervin, RADOR