2021. július 6

Folytatódnak a vizsgálatok a Petromidia kőolajfinomítóban történt robbanás ügyében

A vállalathoz Petrozsényból érkezett öt szakember ma találkozik az ügyben a nyomozást végző ügyészekkel, továbbá tárgyalásokat folytatnak a Területi Munkaügyi Igazgatóság képviselőivel is, majd a helyszínen próbálnak meg bizonyítékokat gyűjteni. A vizsgálat keretében ugyanakkor fényképeket is készítenek, illetve adatokat gyűjtenek közvetlenül a finomítóból, majd ezek alapján elkészítik a műszaki jelentést, amit az ügyészség rendelkezésére bocsátanak.
A petrozsényi INSEMEX Intézet vezetősége azt közölte, hogy a vizsgálat menetétől függően szakembereik akár több napig is a helyszínen maradhatnak. Mint arról hírt adtunk, július 2-án robbanás történt a kőolajfinomítóban, amit tűzeset követett. A balesetben egy ember életét vesztette és öten megsérültek.
Ilie Pintea, a közszolgálati rádió tudósítójának tájékoztatása szerint az ügyészség gondatlanságból elkövetett emberölés, gondatlanságból elkövetett testi sértés és gondatlanságból elkövetett károkozás bűntettében kezdett nyomozást. (RADOR Hírügynökség)

Újabb hőhullámok várhatók

Ma az ország egész területén változékony idő várható. Holnaptól ismét kánikula várható főként az ország nyugati és délnyugati részében.
Az Országos Meteorológiai Intézet képviselője, Iris Ţiţineanu a közszolgálati rádióban elmondta, hogy ma estig az ország egész területén változékony idő várható. Nyugaton és délnyugaton helyenként viharok alakulhatnak ki, amelyeket villámás és jégeső kísérhet.
Holnaptól július 11-ig ismét kénikula jön, magas hőmérsékletekre lehet számítani, különösen az ország nyugati és délnyugati részén. (Radio România Actualităţi)

A háztartási fogyasztók július 1. után is választhatnak szolgáltatókat a szabadpiacról

Ezt Silvia Vlăsceanu energiaügyi szakember nyilatkozta ma a közszolgálati rádiónak. Amint korábban írtuk, június 30-én lejárt az a határidő ameddig a fogyasztók a szabadpiacról választhattak szolgáltatót és július elsejétől emelkedett a villanyáram fogyasztói ára. Ennek kapcsán Gabriel Zetea, a PSD parlamenti képviselője arra hívta fel a figyelmet, hogy miközben az elektromos energia ára 13, a gáz pedig 18 százalékkal emelkedett, a lakosság közel fele nem írt alá szerződést a magánszolgáltatókkal és ennek „katasztrofális” szociális következményei lesznek. Ezért a képviselő a sajtóhoz is eljuttatott közleményében azt kérte, hogy a fenti határidőt hosszabbítsák meg az év végéig. A fogyasztók választási lehetőségének határidejét korábban már meghosszabbították az eredeti 30 napról 180 napra, ez járt le június 30-án. (RADOR Hírügynökség)

Lecsengőben van a járvány

Ma 51 új koronavírus fertőzést jelentettek országosan. A hatóságok 28.000 PCR tesztet végeztek el az elmúlt 24 órában. A kórházakban jelenleg 400 Covid-19-ben szenvedő beteget ápolnak, közülük 61-en vannak intenzív terápiás kezelésen (Radio România Actualităţi)

Holnap kezdődik Nagyváradon a Gaudeamus könyvvásár

A világjárvány okozta kényszerszünet után ismét hagyományos formában indul újra a Román Közszolgálati Rádió szervezésében a Gaudeamus Könyvvásár. A rendezvénysorozat ezúttal Nagyváradról jelentkezik, ahol július 7. és 11. között várják az érdeklődőket az Egyesülés terén felállított könyvsátorban.
A Körös-parti városban megtartandó esemény szervezésébe a Román Rádió Gaudeamus csapata mellé beszállt a közszolgálati rádió kolozsvári stúdiója és a Nagyvárad és Környéke Idegenforgalmáért elnevezésű civil egyesület.
A könyvvásárt naponta 9.00 és 14.00 óra, illetve délután 17.00 és 21.00 óra között látogathatják. A belépőknek tiszteletben kell tartaniuk a Művelődésügyi Minisztérium és az Egészségügyi Minisztérium 2021. évi 3107/851.es számú közös rendeletét, amelyik előírja, hogy a látogatóknak fel kell mutatniuk olyan 10 napnál régebbi oltási igazolványt, amelynek értelmében megkapták a Covid-19 elleni oltás mindkét adagját, vagy egy 72 óránál nem régebbi PCR teszt eredményét, mely szerint nem fertőződtek meg a SARS-Cov-2 vírussal, vagy egy 24 óránál nem régebbi olyan gyors antigén teszt eredményét, amely igazolja, hogy a tulajdonosa legalább 15 és legfeljebb 90 napja átesett a Covid-19 betegségen. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin, RADOR