Preşedintele Klaus Iohannis continuă seria de consultări pe tema proiectului „România educată”

Președintele Klaus Iohannis discută astăzi cu conducerea Parlamentului și cu membri ai Comisiilor de învățământ din cele două camere pe tema proiectului „România educată”.

Şeful statului a reluat ieri întâlnirile pe marginea acestui proiect de țară pe care l-a lansat în 2016. În cei cinci ani de când a fost lansat, proiectul „România educată” a ridicat în discuție o serie de probleme importante pentru învățământul românesc. Despre câteva din principiile acestui plan ne oferă detalii acum Alina Bordeiașu.

Reporter: Proiectul „România educată” a fost lansat de șeful statului în anul 2016 și a trecut prin mai multe etape de dezbateri publice fără să fi produs însă, până acum, vreo modificare în sistemul de educație.

Acest demers își propune să îmbunătățească învățământul românesc, rămas mult în urma sistemelor din Europa occidental, spunea Klaus Iohannis. Soluțiile pentru un învățământ eficient ar putea fi mai puține discipline, mai puțină încărcătură pe fiecare elev, cu accent pe competențele și creativitatea copiilor.

În opinia coordonatorilor proiectului, școala trebuie să ofere informație și să pregătească elevii pentru viață. Şi învățământul profesional trebuie să își recapete credibilitatea și să constituie o alternativă viabilă pentru cei care vor să învețe o meserie. Din păcate, acest tip de învățământ, pe lângă lipsurile materiale, se confruntă și cu o problemă de reputație, se precizează în document.

Așadar, „România educată” este un proiect ambițios cu țintă finală anul 2030. Elaborat cu sprijin și idei din partea organizațiilor non guvernamentale și al oamenilor din sistemul educațional./csimion/schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 6 iulie