Senatul urmează să definitiveze proiectul de lege privind desfiinţarea Secţiei speciale pentru investigarea infracţiunilor

Senatul este aşteptat să se întrunească, în perioada următoare, într-o sesiune extraordinară, pentru a definitiva proiectul de lege privind desfiinţarea Secţiei speciale pentru investigarea infracţiunilor.

Demersul are loc după ce Comisia de la Veneţia le-a transmis autorităţilor române un aviz favorabil în acest sens. Comisia consideră că desfiinţarea Secţiei speciale ar fi un prim pas în procesul de reformă a sistemului judiciar şi recomandă, în acelaşi timp, eliminarea articolelor din lege care pot crea o superimunitate pentru magistraţi. Diana Surdu are detalii:

Reporter: Ministrul justiţiei, Stelian Ion, a precizat că se așteaptă ca Senatul să se întrunească săptămâna viitoare, subliniind că acum nu mai sunt argumente pentru a nu desfiinţa Secţia pentru investigarea infracțiunilor din justiție. Demnitarul afirmă că este o chestiune deja asumată în coaliție, iar reforma trebuie făcută eficient și asumată prin programul de guvernare.

Stelian Ion: Având în vedere această confirmare din partea unui organ independent al Consiliului Europei, care este format din mulți membri, care este format în principal din specialiști în drept constituțional, deci, iată, în afara acestui tumult intern, acestor dezbateri şi încleștări pe marginea acestei teme, având în vedere și acest sprijin şi ţin să mulțumesc membrilor Comisiei de la Veneția și raportorilor, mai ales pentru că au dat curs cu celeritate solicitării noastre. Deci, având în vedere aceste lucruri, nu văd alte impedimente.

Reporter: Demnitarul a afirmat că parlamentul a înființat această secţie şi tot parlamentul o și poate desființa. Sterian Ion a adăugat că, dacă s-ar propune desființarea Secției speciale, cu restabilirea situației anterioare, acest lucru nu poate fi neconstituțional.

Comisia de la Veneția a salutat intenția autorităților române de a reforma sistemului juridic, care include un pas esențial în desființarea Secției, și le încurajează să continue reforma amplă./schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 6 iulie