2021. július 7

Megkezdődött az első, Romániában gyártott elektromos busz tesztelése

Az első, Romániában gyártott elektromos buszt két héten át tesztelik a Brassó megyei Fogarason. A prototípust már Nagyváradon és Brajlán is tesztelték. A jármű 83 ülőhellyel rendelkezik és városban naponta megtehet 200 kilómétert, de a hatótávolság kiterjeszthető 360 km-ig is. A fogarasi önkormányzat  szerint a város lakói ezzel a busszal július 20-ig közlekedhetnek, 9-18 óra között. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.07)

Nagyvárad ad otthont a Román Közszolgálati Rádió Gaudeamus Könyvvásárának

Ma kezdődik Nagyváradon  a Román Közszolgálati Rádió Gaudeamus Könyvvására, amely az idei év első kiadása a kiállítók és a közönség fizikai részvételével. A jelenlegi körülményekhez igazodó rendezvénynek az Egyesülés téren több kiállítási pavilonban adnak otthont. Több mint 40 kiadó vesz részt az eseményen, amely vasárnapig tart. A hivatalos megnyitóra szerdán, 11 órakor kerül sor. Az eseményt a Román Közszolgálati Rádió szervezte, a Nagyváradi és régióbeli turizmust népszerűsítő Egyesület támogatásával.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.07)

Belső vizsgálat indult az Azomureş-üzemnél a szerdára virradólag történt robbanás ügyében

Belső vizsgálat indult a marosvásárhelyi Azomureş vegyipari kombinátnál szerdára virradólag történt robbanás és tűzvész nyomán. A robbanás a 3-as ammóniagyártó berendezésnél történt, éjjel 1 óra 2 perckor, a beindítás utolsó szakaszában. A tüzet a Maros megyei katasztrófavédelem tűzoltói oltották el. Az üzemnél az incidens elhárítása során nem tapasztaltak ammóniakiszivárgást, igy sem az alkalmazottak, sem a lakosság biztonsága nem volt kitéve veszélynek, hangsúlyozta az üzem vezetősége, hozzáfűzve: „Megértjük a helyi közösség aggodalmát, de biztosítunk mindenkit, hogy olyan intézkedések vannak érvényben, amelyek révén bármikor korlátozni lehet az esetleges műszaki incidensek továbbterjedését”. A robbanás következtében betört ablakok szilánkjai megsebesítettek egy alkalmazottat. A férfit kórházba szállították, ahol megfelelő ellátásban részesült, és már hazaengedték.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.07)

Európai erdősítési program

Az Európai Bizottség egy ambiciózus tervet javasol a jövő héten erdőtelepítésre, legelők és vizes élőhelyek kialakítására, ami uniós szinten hozzájárul a CO2-abszorbció mintegy 50 millió tonnányi növeléséhez évente, 2030-ig. A terv e tekintetben kötelezettségeket ír elő az Unió valamennyi tagállama számára, nevezetesen a jelenlegi erdők és a vadon védelmezését, melyek felülete fokozatosan csökkent a fakitermelések miatt. 2031-től más, üvegházhatású gázok kibocsátását is figyelembe veszik, például a mezőgazdaság által termelt metán mennyiségének csökkentését is.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.07)

Az Európai Bizottság felfüggesztette Magyarország gazdaságélénkítési tervének jóváhagyását

Dacian Cioloș európai parlamenti képviselő azt állítja, hogy az Európai Bizottság képviselői felfüggesztették Orbán Viktor kormánya által Magyarország számára benyújtott gazdaságélénkítési terv jóváhagyását. Egyik közösségi portálon tett bejegyzésében Dacian Cioloş közölte, hogy az Európai Parlament Renew Europe képviselőcsoportja ezt kérte a múlt héten, mivel úgy értékelte, hogy nincs garancia arra, hogy a pénz a magyarországi jóhiszemű emberekhez jut el, és nem az Orbán Viktor miniszterelnökhöz közel állő személyek zsebébe. Dacian Cioloș emlékeztetett arra, hogy az Európai Parlament nemrég felkérte az Európai Bizottságot, hogy aktiválja az európai pénzek folyósítását feltételekhez kötő mechanizmusokat a közösségi értékeket megsértő országok esetében, különös tekintettel Magyarországra és Lengyelországra. Üzenetében Dacian Cioloş hangsúlyozza, hogy a terv felfüggesztése nem jelenti Magyarország megbüntetését, hanem csak a szomszédos ország egyes érdekcsoportjai finanszírozásának megszakítását.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.07)

Gănciulescu Rozália