Ministrul mediului, Tánczos Barna, spune că autorităţile trebuie să afle rapid dacă sunt instalaţii în ţară care prezintă risc de accident

Ministrul mediului, Tánczos Barna, spune că autorităţile trebuie să afle rapid dacă sunt şi alte instalaţii în ţară care prezintă risc de accident, după ce, în doar câteva zile, s-au produs trei incidente majore, cel mai recent fiind explozia de noaptea trecută, de la Combinatul Chimic Azomureş.

El a precizat că a propus colegilor din Executiv realizarea unui control comun al Gărzii de Mediu, IGSU şi ISCIR, la toate instalaţiile guvernate de Directiva SEVESO.

Tánczos Barna: Trebuie să verificăm acest lucru la nivel național pentru că este inadmisibil ca, în mai puțin de o săptămână, să avem trei incendii, trei accidente și incidente semnificative pe platforme industriale, unde au fost din păcate și victime și unde s-au produs poluări semnificative ale mediului.

Această anchetă derulată de ISU, Garda de Mediu și ISCIR trebuie să identifice toate vulnerabilitățile de pe aceste platforme, să le eliminăm și să obligăm agenții economici să respecte legislația și să aibă grijă atât de angajații care lucrează pe platforme, cât și de mediul înconjurător.

Realizator: Directiva SEVESO acoperă circa 12 mii de unităţi industriale din întreaga Uniune Europeană, în care sunt folosite sau depozitate substanţe chimice şi petrochimice sau în care au loc activităţi de rafinare a metalelor./lalexandrescu/schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 7 iulie