Dintre toate capitalele Europei Centrale şi de Est, la Bucureşti trebuie să plăteşti cel mai mult pentru o cană de cafea, reiese dintr-un studiu comparativ internaţional, în care se precizează că, din acest punct de vedere, Bucureştiul este mai scump decât mai multe capitale din Europa occidentală.
Dacă ţinem cont de nivelul mediu al veniturilor, o cană de cafea costă relativ mult în România – menţionează Maszol, citând studiul comparativ internaţional World Coffee Index 2021. Autorii studiului au întrebuinţat datele unuia dintre cele mai renumite portaluri de călătorie din lume, TripAdvisor. Au fost analizate preţurile pentru cafea filtru, cappuccino şi cafea cu lapte la câte cinci cafenele din fiecare capitală europeană, stabilindu-se un preţ mediu.
În zona central- şi est-europeană una dintre cele mai scumpe capitale este Bucureştiul, unde o ceaşcă de cafea costă în medie 3,02 dolari. Cea mai populară băutură fierbinte a lumii este mai scumpă doar la Viena, Praga şi Bratislava, unde costă 4,04, 3,13 şi respectiv 3,04 dolari. Budapesta este mai ieftină faţă de Bucureşti, acolo cafeaua costă doar 2,47 dolari, iar la Ljubljana preţul ei este de 2,50, la Zagreb de 2,33, iar la Belgrad de 1,81 dolari.
Există o serie de capitale vest-europene în care poţi bea cafea pe bani mai puţini decât la Bucureşti: la Roma cu 2,47 dolari, la Madrid cu 2,75 dolari, iar la Lisabona cu 2,52 dolari. (www.napi.hu – 6 iulie)/czaharia/ddaniela