Au fost găsiţi 14 descendenți ai lui Leonardo, care trăiesc în zilele noastre

Vânătoarea ADN-ului lui Leonardo Da Vinci a făcut un salt înainte, graţie noului și mult mai completului arbore genealogic al familiei sale, rezultatul a zeci de ani de cercetări, care reconstituie 21 de generații din tată în fiu, din 1331 până astăzi și identifică până la 14 descendenți în linie masculină directă care trăiesc în prezent, dintre care 13 erau până acum necunoscuți. Rezultatul, publicat în revista Human Evolution de Alessandro Vezzosi (fondatorul Muzeului Ideal Leonardo da Vinci) și de Agnese Sabato (președintele Asociației Patrimoniului Leonardo Da Vinci), va ajuta la reconstituirea profilului genetic al geniului Renașterii.
„În 2016, identificasem deja 35 de descendenți în viaţă ai lui Leonardo, numai că erau preponderent indirecți, rezultatul unor relații paralele și pe linie feminină, cel mai cunoscut caz fiind cel al regizorului Franco Zeffirelli: aşadar nu erau persoane care ne puteau da informații utile despre ADN-ul lui Leonardo și în special despre cromozomul Y, care este transmis descendenților de sex masculin și care rămâne aproape neschimbat timp de 25 de generații ”, explică Vezzosi agenţiei ANSA.
Informaţiile mult aşteptate ar putea sosi acum, de la noii descendenți pe linie masculină (proveniți de la tatăl său, ser Piero și de la fratele său vitreg Domenico), care trăiesc şi „au între 1 și 85 de ani, care nu locuiesc în localitatea Vinci, ci în municipalități vecine, ajungând până în Versilia și fac meserii comune, cum ar fi cea de funcționar, topograf sau artizan”, explică Vezzosi. În următoarele luni, ADN-ul lor va fi analizat pentru a contribui la cercetarea grupului de lucru internațional „Proiectul ADN Leonardo Da Vinci”, prezidat de Jesse Ausubel (de la Universitatea Rockefeller din New York) și susținut de Fundația Richard Lounsbery. Proiectul implică Institutul J. Craig Venter din La Jolla, California, și alte câteva universități de profil și centre de cercetare, inclusiv Departamentul de Biologie al Universității din Florența condus de David Caramelli.
(https://www.ansa.it/)/cpaunel/ddaniela