Proiecte aflate pe ordinea de zi a şedinţei de guvern

Guvernul urmează să aprobe în ședința de astăzi prelungirea stării de alertă la nivel național pentru alte 30 de zile, începând cu 12 iulie. Măsurile de prevenire și control în vigoare acum se vor aplica în continuare, cu unele modificări. Cea mai importantă este extinderea de la 90 la 180 de zile a perioadei de exceptare de la aceste măsuri a persoanelor care au trecut prin boală.
Tot astăzi, executivul discută proiectul unei ordonanțe de urgență care va permite împușcarea urșilor care pun în pericol viața oamenilor. Cu detalii redactorul RRA, Andrei Șerban.
Reporter: Ministrul Mediului, Tánczos Barna, a precizat că astăzi va fi citită în prima lectură ordonanța de urgență care va permite împușcarea urșilor care atacă oamenii și animalele din gospodăriile acestora, dar că principala preocupare a ministerului său este aceea de a reloca urșii care coboară în orașe, mai ales că România dispune de păduri care permit acest lucru. Ministrul a mai spus că numai în cazul grav în care un urs va ataca oamenii și animalele din gospodăriile acestora se va permite împușcarea lui.
Pe ordinea de zi a ședinței se mai află și proiectul unei hotărâri care conține criteriile care vor fi folosite pentru a se stabili dacă o persoană se află în risc de sărăcie sau de excluziune socială. Institutul Național de Statistică va culege această date, care vor fi folosite pentru elaborarea de programe de incluziune socială și de eradicare a sărăciei. Proiectul unei alte hotărâri de guvern prevede mărirea bugetului schemelor de ajutor de stat care stimulează investițiile cu impact major în economie, noua valoare maximă este de aproximativ un miliard și jumătate de euro./atataru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 8 iulie