2021. július 9.

30 nappal meghosszabbították a járványügyi helyzet miatt elrendelt készenléti állapotot

A rendelkezés hétfőn, július 12-én lép érvénybe. Az erről szóló kormányhatározat ugyanakkor újabb enyhítésekről is rendelkezik. Amint arról a közszolgálati rádió riportere, Nicoleta Stoian beszámolt, ezek értelmében a jövő héttől kezdődően olyan szabadtéri rendezvényekre is sor kerülhet, amelyeken legtöbb 1000 ember vehet részt és az eddigi 4 négyzetméterről kettőre csökkentették az egy személy számára biztosítandó területet az esküvők és keresztelők alkalmával. Ugyanakkor az eddigi 90 napról 180 napra nő azoknak az igazolásoknak az érvényessége, amelyek bizonyítják, hogy védettséget élveznek azok akik már átestek a betegségen. A Sürgősségi Helyzetek Ügyosztályának vezetője, Raed Arafat arról is beszámolt, hogy a jövőben nem kérnek oltási igazolványt azoktól a felnőttektől, akik a játszótereken felügyelik a gyerekeket. A vendéglőkben az egy asztalnál helyet foglaló személyek számát nem korlátozzák (eddig hatnál több ember nem ülhetett egy asztalhoz).

Ugyanakkor Raed Arafat hangsúlyozta az oltások fontosságát, tekintettel arra, hogy a Sars-CoV-2 Delta variánsa sokkal fertőzőbb és be tudja indítani a járvány negyedik hullámát. (Radio România Actualităţi)

Ma függesztik ki az érettségi vizsgák végleges eredményeit

A vizsgaeredmények az interneten is hozzáférhetőkké válnak. Az elmúlt napokban mintegy 56.000 óvást bíráltak el. Az óvások elbírálása előtt a sikeres érettségi vizsgák aránya 67,8% volt, ami a tavalyi évhez képest öt százalékpontos növekedést jelent.

Amint arról Nicoleta Turcu, a közszolgálati rádió riportere beszámolt 55.982 érettségiző diák nyújtott be óvást és kérte dolgozatának újrajavítását. Ez a szám kevesebb, mint a tavalyi, amikor 62,500 óvást kellett elbírálni. A sikeres érettségi vizsgához egy jelöltnek a következő feltételeket kellett teljesítenie: nyelvi és digitális képességvizsga, legalább 5-ös osztályzat elérése az írásbeli vizsgákon és legalább 6-os átlagos osztályzat elérése az írásbeli vizsgákon.

A diákok képviselői azt kérték, hogy azok, akik óvásokkal kívánnak élni az érettségi vagy a képességfelmérő vizsgáik során, láthassák a dolgozataikat még az óvások benyújtása előtt. A diákok tudni szeretnék, hogy szabályosan osztályozták-e őket tekintettel arra, hogy idén nagy különbségek voltak az eredeti és az újrajavított dolgozatokra adott jegyek között.

Sorin Câmpeanu oktatásügyi miniszter szerint jövőre a dolgozatok javítása teljes egészében digitálisan fog történni, minden dolgozatjavítást leszkennelnek és egy azonosítási kód révén online elküldik a kiértékelőknek, akik nem tudnak egymással kommunikálni. (RADOR Hírügynökség)

Tűzeset Eforie Nord üdülőhelyen

Ma reggel két lakókocsi gyulladt ki a tengerpart melletti gyalogossétányon. A tűzoltók két oltókocsival és egy elsősegélyt nyújtó különítménnyel szálltak ki a helyszínre. A nagy erejű tüzet – amely azonban nem veszélyeztetett más építményeket – sikerült eloltani. Személyi sérülés nem történt, az anyagi kár felbecsülése folyamatban van – tájékoztatta a közszolgálati rádió hallgatóit Sorin Cealara tudósító. (Radio România Actualităţi)

Klaus Iohannis nyilatkozata a Három Tenger Kezdeményezés szófiai tanácskozásáról

A román államfő a bolgár fővárosban tartózkodik, ahol részt vesz a Három Tenger kezdeményezés csúcstalálkozóján. A közszolgálati rádió kiküldött tudósítójának, Carmen Gavrilă-nak nyilatkozva Iohannis elmondta, hogy a világjárvány és egy esetleges negyedik hullám beindulása komolyan foglalkoztatja a megbeszélés résztvevőit és eldöntötték, hogy együtt fognak működni annak érdekében, hogy megelőzzék a Covid-19 újabb hullámát. Megítélése szerint Romániában nincs szükség újabb korlátozásokra, de az oltási programnak folytatódnia kell. Ez azért is különösen fontos, mert hazánk az Európai Unió azon országai közé tartozik, ahol alacsony az átoltottsági arány. (Radio România Actualităţi)