Bulgaria susţine o nouă viziune pentru o mai bună conectivitate în domeniul ştiinţei, tehnologiei şi inovaţiei

Preşedintele Bulgariei, Rumen Radev, a deschis forumul de afaceri în cadrul celui de-al şaselea summit al Iniţiativei Celor Trei Mări, de la Sofia. Şeful statului bulgar s-a declarat optimist că Europa Centrală şi de Est va deveni mai atractivă pentru investiţii strategice la scară largă în cadrul iniţiativei.
Anul acesta, Bulgaria găzduieşte iniţiativa, care reuneşte 12 state membre ale UE din regiunea cuprinsă între Marea Adriatică, Marea Baltică şi Marea Neagră – Austria, Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia, Slovenia, Ungaria, Croaţia şi Republica Cehă. Partenerii iniţiativei sunt SUA, Germania şi Comisia Europeană.
Rumen Radev a subliniat că Fondul de investiţii al Iniţiativei Celor Trei Mări continuă să se dezvolte ca o nouă abordare a utilizării capitalului privat, cooperării în afaceri şi parteneriatelor public-private. Preşedintele bulgar a precizat că acesta este un model care poate fi dezvoltat şi multiplicat cu rezultate bune şi doar în ultimele luni au existat rezultate concrete – investiţii în energie, transporturi, digitalizare. „Sperăm că această dinamică se va accelera în viitor. Bulgaria va continua să urmeze această nouă abordare pe calea către pieţele globale de capital şi parteneriatele public-privat”, a menţionat şeful statului bulgar.
Preşedintele Radev a afirmat, de asemenea, că Iniţiativa Celor Trei Mări s-a dovedit a fi o platformă pentru dialog, o linie strategică pentru promovarea dezvoltării economice prin energie, transport şi conectivitate digitală, astfel încât ţările să poată obţine mai multă conectivitate şi coeziune. „În calitate de state şi guverne, trebuie să îmbunătăţim planificarea, coordonarea, astfel încât să putem profita la maximum de bugetele şi fondurile europene. Nu trebuie să uităm că există şi alte posibilităţi de stimulare a afacerilor pentru a atinge competitivitatea şi succesul economic viitor, care necesită utilizarea şi aplicarea unor abordări inovatoare în domeniul energiei, transportului şi conectivităţii digitale. Ţara noastră susţine o nouă viziune pentru o mai bună conectivitate în domeniul ştiinţei, educaţiei, tehnologiei şi inovării. Bulgaria a devenit coordonatorul proiectului în perioade dificile, continuăm această activitate ambiţioasă, pentru a atinge obiectivele stabilite, pentru a îmbunătăţi coordonarea şi pentru a extinde sfera cooperării noastre”, a declarat Rumen Radev./ddaniela/ilapadat

(www.dariknews.bg – 9 iulie)