Declaraţii ale preşedintelui Klaus Iohannis făcute după summitul Iniţiativei celor Trei Mări

Realizator: Președintele Iohannis a declarat că vaccinarea este de preferat restricțiilor pentru a fi evitat un nou val de pandemie. Klaus Iohannis a revenit cu precizări, după ce spusese anterior că măsurile restrictive nu trebuie impuse acum, dar vaccinarea da. Președintele român se află la Sofia, la un summit regional menit să stimuleze cooperarea între țările din estul Uniunii Europene. Trimisul nostru Carmen Gavrilă este în direct acum cu mai multe informații. Bună ziua!
Reporter: Bună ziua! Pandemia de COVID-19 şi temerile legate de valul patru nu au lipsit astăzi din discuții la summitul Iniţiativei celor Trei Mări, iar liderii au stabilit să colaboreze mai mult și în această privință. Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că situaţia pandemică impune vaccinarea, în sensul că este singura soluție, chiar dacă autoritățile nu obligă populația.
Klaus Iohannis: Eu nu sunt adeptul vaccinării obligatorii și noi, de fapt, de la început de când dispunem de diferite tipuri de vaccin am spus că vaccinarea este voluntară și așa va rămâne. Însă sunt de părere că este nevoie de mai multă vaccinare. România este dintre statele care are un grad mic de vaccinare și prin asta automat suntem mult mai expuși în fața valului patru, care se vede că vine. Deja sunt state europene unde valul patru se poate măsura. Eu îmi doresc tare mult ca românii să înțeleagă foarte bine că pandemia nu s-a terminat. Acum suntem într-o pauză de vară, dar pandemia revine cu noi și noi variante, mutații ale virusului și singura protecție, repet, singura protecție este vaccinul.
Reporter: Legat de restul subiectelor la summit, președintele Klaus Iohannis a explicat că pentru proiectele strategice de conectare, cel feroviar Rail-2-Sea şi autostrada Via Carpathia, numai Fondul de Investiţii al Iniţiativei celor Trei Mări nu va fi suficient, chiar dacă toate statele participante vor face contribuţii. Klaus Iohannis a anunţat că în perioada următoare va fi pus la punct un pachet special de finanțare./pvelisar

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 9 iulie)