Kristalina Gheorghieva este optimistă în legătură cu dezvoltarea economică a Europei de Est

Directorul executiv al FMI, Kristalina Gheorghieva, care a participat la summitul Iniţiativei Celor Trei Mări, desfăşurat la Sofia, şi-a exprimat optimismul legat de dezvoltarea economică: „Se vede luminiţa de la capătul tunelului. Acest lucru se datorează celor care concep politicile în regiune”, a subliniat Gheorghieva.
Directorul FMI a declarat că deficitul regiunii este de 4%, ceea ce reprezintă jumătate comparativ cu Europa de Vest: „Ne aşteptăm la o creştere mai mare. Aceasta este o veste bună, deoarece procesul de conectivitate şi convergenţă va continua. Iniţiativa Celor Trei Mări subliniază rolul cheie al infrastructurii. Am calculat că pentru 1 euro cheltuit pe infrastructură, sunt returnaţi 2,7 euro ca investiţie. Regiunea atrage investitori. Suntem conştienţi că avem un angajament puternic faţă de securitatea digitală”, a subliniat Gheorghieva, adresându-se preşedintelui Estoniei, menţionând că pentru această ţară, nu viitorul, ci prezentul este digital.
Directorul FMI a atras atenţia asupra infrastructurii sociale: „Neajunsurile din sistemul social şi asistenţa medicală ne ţin prizonieri. Regiunea noastră intenţionează să facă mai multe investiţii în ştiinţă şi sănătate. Aceasta înseamnă digitalizarea şcolilor, sisteme de afaceri şi competitivitate sporită a regiunii noastre, însă trebuie făcută o investiţie serioasă în cercetare şi dezvoltare. FMI vă susţine. Avem instrumente pentru a analiza unde este cel mai bine să se investească. Peste trei zile, va exista un instrument în valoare de 650 de miliarde de dolari şi va trebui să profitaţi de acest instrument”, a conchis Kristalina Gheorghieva./ddaniela/pvelisar

(www.novini.bg – 9 iulie)