LCI: România: un parc de distracții la 120 de metri sub pământ

Nu este surprinzător să vă delectați cu o plimbare cu roata, să faceți o plimbare cu barca sau să jucați biliard, dar în România puteți face acest lucru la 120 de metri sub pământ, în salina Turda.

Salina Turda (România), una dintre cele mai vechi din lume, a fost transformată într-un parc de distracții. Vară sau iarnă, termometrul afișează (doar) 10° C.

În partea de sus, mina dezvăluie un cadru futurist demn de un film science fiction. Pentru 8 euro de persoană, ești răsfățat cu alegerea dintre minigolf, ping pong și chiar jocuri pentru cei mici.

De-a lungul pereților acestei mine, pașii vizitatorilor au înlocuit zgomotul utilajelor. De mai bine de patru secole, aici s-a extras sare. Exploatarea a început în secolul al XVII-lea. La acea vreme, erau aproximativ o sută de mineri. Trebuia să extragă o tonă și jumătate de sare pe zi. Totul s-a oprit în 1932, când prețul sării s-a prăbușit.

Mina Turda s-a redeschis abia în 1992. De atunci, românii merg acolo să se distreze, dar și să se vindece. Deoarece aerul din mină este încărcat cu sare, ameliorează astmul și alergiile. În fiecare an, primește 700.000 de vizitatori. Astăzi este unul dintre cele mai vizitate zece site-uri turistice din România.

https://www.lci.fr/evasion/video-roumanie-un-parc-d-attractions-a-120-metres-sous-terre-2190791.html/

Traducerea: Ruxandra Lambru

LCI (Franța) – 7 iulie