Protest la Băile Tuşnad

Câteva sute de persoane au demonstrat vineri seara în Băile Tuşnad protestând împotriva situaţiei nerezolvate a problemei reprezentate de urşi care intră în localităţi şi atacă cetăţeni şi cauzează distrugeri semnificative – scrie portalul Székelyhon.

Cei prezenţi la protest au semnat şi o petiţie în care solicitau autorităţilor să ia măsuri urgente. Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean Harghita a Jandarmeriei, Suciu Gheorghe a declarat pentru portal că dacă anul trecut au primit 200 de alerte pentru atacurile urşilor, în anul în curs au ajuns deja la 189 astfel de cazuri. Dintre acestea 99 au sosit din Băile Tuşnad. În zilele trecute la Ghelinţa un urs a atacat pe un copil de 8 ani în interiorul localităţii.

Conform primarului Butyka Zsolt situaţia din Tuşnad Băi este din ce în ce mai insuportabilă. În ultimii patru săptămâni animalele au intrat în 60 de gospodării. „Locuitorii oraşului au ajuns la capătul răbdării. Suntem terorizaţi de dimineaţa până seara, şi nici în casele noastre nu mai suntem în siguranţă. Nu se poate trăi aşa, trebuie făcut ceva!” – a spus edilul pentru Székelyhon, care el însuşi este victima unui atac al urşilor care i-au distrus garajul.

La demonstraţie mulţi au sosit cu ursuleţi de pluş şi pancarde pe care scria: „Urşii la pădure, nu în casele noastre!”. Alţii au declarat că susţin proiectul de ordonanţa de urgenţă iniţiat de ministrul mediului, Tánczos Barna care prevede posibilitatea ca în 24 de ore de la atacul unui urs periculos acesta să fie tranchilizat şi mutat, sau dacă acest lucru nu este posibil, atunci împuşcat.

Székely Ervin, RADOR